Vrouwen verdienen minder dan mannen, zijn wel vaker tevreden met salaris

Vrouwen verdienen minder dan mannen, zijn wel vaker tevreden met salaris

Vrouwen zijn vaker tevreden over hun salaris, terwijl ze nog altijd minder verdienen dan mannen. Dat staat in het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, dat is uitgevoerd onder ruim 70.000 werkende Nederlanders.

Het onderzoek wijst onder meer uit dat vrouwen gemiddeld 7 procent minder verdienen dan mannen. In 2015 was dit nog 7,2 procent en in 2013 7,8 procent.

55 procent vindt salaris rechtvaardig

Ondanks dat vrouwen nog altijd minder verdienen, vindt ruim 55 procent van hen hun salaris rechtvaardig, tegenover 50 procent van de mannen. 'We denken dat dit te maken heeft met het feit dat mannen primaire arbeidsvoorwaarden het belangrijkste aspect aan een werkgever vinden en dat vrouwen de balans tussen werk en privé het belangrijkst vinden', zegt onderzoeker Garikai van Weydom van Intermediair.

Vrouwen die jonger zijn dan 36 jaar, verdienen gemiddeld 4 procent minder. Bij vrouwen ouder dan 35 jaar is dat gemiddeld 8 procent. Dat komt volgens professor bij Nyenrode Jaap van Muijen deels doordat vrouwen kinderen krijgen. 'Daardoor krijgen vrouwen een onderbreking in hun loopbaan en die achterstand in salaris lopen ze niet meer in.'

'Vrouwen onderhandelen niet goed'

Een andere reden dat vrouwen minder verdienen dan mannen, is volgens Van Muijen dat vrouwen niet goed onderhandelen. 'Vaak zijn ze blij dat ze een baan hebben en gaan ze het pas later hebben over het salaris. Maar vrouwen moeten vanaf het begin een gelijk salaris eisen. Het is onacceptabel dat je voor hetzelfde werk minder verdient. Dat moet je als maatschappij en als werkgever niet willen.'

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant