toggle menu

Vuurwerkbranche wil onderzoek naar dodelijk ongeval

Vuurwerkbranche wil onderzoek naar dodelijk ongeval

De vuurwerkbranche wil dat de politie meer onderzoek doet in de zaak van de vuurwerkdode in Meppel. Als de man is omgekomen door legaal Nederlands vuurwerk, dan moet worden uitgezocht wat er is misgegaan en of hij het volgens de gebruiksaanwijzing heeft gebruikt. De branche wil daar dan conclusies uit trekken.

Een 54-jarige man uit Meppel (Drenthe) liep tijdens de jaarwisseling hoofdletsel op toen vuurwerk dat hij zelf had aangestoken in de buurt van zijn gezicht ontplofte. Hij overleed later in het ziekenhuis. De politie meldde dat ze geen aanwijzingen had gevonden dat het vuurwerk illegaal was. Voor andere strafbare feiten waren ook geen aanwijzingen.

Gebruiksaanwijzing

Leo Groeneveld van de belangenvereniging spreekt van een afschuwelijke gebeurtenis en wil uit respect voor de nabestaanden geen mediahype. 'Maar we zitten met vragen. Wat is er gebeurd? Was het vuurwerk niet deugdelijk, de gebruiksaanwijzing niet goed? Dat soort dingen, zodat we er eventueel lering uit kunnen trekken en zaken kunnen aanpassen. Daarom gaan we contact opnemen met de politie.'

Branchevereniging wil bewijsstukken

De branchevereniging hoopt dat de politie bewijsstukken heeft, zoals resten van het bewuste vuurwerk. Mocht het om illegaal vuurwerk gaan, dan is volgens Groeneveld mogelijk sprake van een misdrijf, omdat dit niet mag worden verkocht. 'Maar het kan ook zijn dat iemand iets illegaals naar de man heeft gegooid. Bij legaal vuurwerk moet er iets heel bijzonders gebeuren wil je zulk letsel oplopen.'

Update: Politie start geen nieuw onderzoek

De politie Noord-Nederland heeft aangegeven niet opnieuw onderzoek te doen. 'We hebben in de nieuwjaarsnacht al onderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat het ongeluk meneer zijn eigen schuld is geweest. Het vuurwerk dat hij heeft gebruikt, was niet in Nederlandse winkels te koop, maar dat wil niet zeggen dat het illegaal vuurwerk is geweest', aldus een politiewoordvoerder vrijdag.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant