toggle menu

Vuurwerkverkoop blijft gelijk

Vuurwerkverkoop blijft gelijk

Nederlanders hebben dit jaar ongeveer evenveel geld uitgegeven aan vuurwerk als vorig jaar. Naar verwachting gaat het opnieuw om een bedrag van 68 miljoen euro, meldt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland zaterdag, op de laatste dag van de vuurwerkverkoop.

De handel had er dit jaar wat meer van verwacht vanwege de economisch gunstige omstandigheden en de goede cijfers van de online-voorverkoop. Volgens Groeneveld speelt een rol dat dit keer op oudjaarsdag de vuurwerkwinkels dicht zijn omdat het een zondag is. 'Daardoor mis je de mensen die in een impuls op oudjaarsdag nog snel wat aanschaffen. De vuurwerkverkoop begon wel een dag eerder, maar toen was het miezerig en koud.'

Online verkoop steeg

De online verkoop van vuurwerk steeg dit jaar, zag de vereniging. Maar dat werd tenietgedaan door mindere verkoop in de winkels. Populair was zogeheten compoundvuurwerk. Dat is samengesteld vuurwerk met één aansteeklont.

Groeneveld denkt niet dat de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om vuurpijlen en rotjes te verbieden van invloed is geweest op de verkoopcijfers. De verkoop van legaal knalvuurwerk loopt volgens hem toch al terug.

Illegaal vuurwerk

De belangenvereniging is blij met de inspanningen van de politie om illegaal vuurwerk te onderscheppen en er voor te waarschuwen. Over de vuurwerkdode die zaterdag in Swifterbant viel, kan Groeneveld weinig zeggen. 'Afschuwelijk voor de man en de familie. Het onderzoek moet uitwijzen wat er is gebeurd.'

Drie jaar terug werd 63 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk, twee jaar geleden was het 65 miljoen. Het topjaar was 2008 met een omzet van 74 miljoen.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant