toggle menu

VVD: drankrijders harder aanpakken

VVD: drankrijders harder aanpakken

Dronken automobilisten moeten harder worden gestraft. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Barbara Visser maandag in De Telegraaf.

'Straffen belachelijk laag'

Voor de VVD is het 'onverteerbaar' dat beschonken automobilisten wegkomen met een taakstraf of dat automobilisten die een kind hebben doodgereden hun rijbewijs met een beroep op persoonlijke omstandigheden mogen houden. 'Dronken wegpiraten maken keer op keer slachtoffers, maar de straffen zijn in de praktijk belachelijk laag. Het is niet uit te leggen dat je je zoon of dochter moet begraven en de dader bij wijze van spreken fluitend de rechtbank uit loopt.'

Weggebruiker beter beschermen

Visser komt daarom met een actieplan. 'Wij richten onze pijlen op hardleerse drankrijders. Zij maken keer op keer slachtoffers. De VVD wil de gewone weggebruiker beter beschermen en drankrijders veel meer op huid zitten. Van een persoonsgerichte aanpak tot harder straffen.'

Alcoholslot

In haar actieplan komt het alcoholslot terug. Het wordt automatisch opgelegd bij recidive en bij automobilisten die voor het eerst worden gepakt, maar een promillage hebben van meer dan 1,3 (ervaren bestuurders) of 1,0 promille bij beginnende bestuurders.

Dagelijkse meldplicht

De VVD wil ook een onderzoek naar verdergaande maatregelen tegen automobilisten die vaker dan een keer zijn gepakt met te veel drank op. Visser denkt daarbij aan een dagelijkse meldplicht op het politiebureau, een enkelband of een plicht gedwongen af te kicken van de alcolholverslaving voor wie zijn rijbewijs terug wil. Auto's van notoire drank- en doorrijders moeten in beslag worden genomen.

Hogere straffen

Daarnaast moet de wet worden aangepast om hogere straffen te kunnen opleggen voor drankrijders. Taakstraffen moeten onmogelijk worden na dodelijk of zwaar lichamelijk letsel als gevolg van rijden onder invloed van drank of drugs.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant