toggle menu

VVD: niet meteen op vakantie in de bijstand

VVD: niet meteen op vakantie in de bijstand

Mensen die nog maar net in de bijstand zitten, moeten eerst maar eens actief op zoek naar werk voordat ze een paar weken op vakantie gaan.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zal dat donderdagmiddag naar voren brengen in een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Potters wil dat Klijnsma de wet op dit punt aanpast.

Beschikbaarheid

Op dit moment kunnen mensen die in de bijstand belanden al meteen voor een langere aaneengesloten periode vakantie opnemen. Potters vindt dat verkeerd, omdat bijstandsgerechtigden dan niet beschikbaar zijn voor een baan, niet solliciteren en zo de kans op het uitstromen uit de bijstand dwarsbomen.

'De VVD vindt dat iedere bijstandsgerechtigde recht heeft op vier weken vakantie. Maar afspraak is wel dat mensen in de bijstand alles op alles zetten om zo snel mogelijk aan het werk te komen. Dan helpt het niet dat je direct al je kansen op een baan verkleint door drie, vier weken weg te gaan. Zeker niet tijdens de vakantieperiode, waarin veel ondernemers zitten te springen om tijdelijke krachten.'

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de kans op het vinden van een baan het grootste is als je nog maar net in de bijstand zit, zegt Potters.

PvdA distantieert zich

Coalitiepartner PvdA 'distantieert zich van het beeld dat de VVD neerzet van mensen die aangewezen zijn op een bijstandsuitkering: alsof mensen die een paar jaar na hun ontslag en vele vruchteloze sollicitaties in de bijstand belanden eerst allemaal vier weken naar Torremolinos gaan. Laat meneer Potters net als de PvdA pleiten voor lagere lasten op arbeid. Daar zijn mensen meer mee geholpen', zegt Kamerlid John Kerstens.

GroenLinks: 'Niet pesten'

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman reageert negatief op de uitspraken van Potters: 'De meeste mensen willen niks liever dan aan het werk. Laat de VVD liever zorgen voor het verlagen van de lasten op arbeid. Dat leidt tot meer banen en levert meer op dan mensen te pesten die hun best doen aan het werk te komen.'

Bron: ANP

Ook interessant