VVN: meer ongevallen op fietspad door snelheidsverschillen

VVN: meer ongevallen op fietspad door snelheidsverschillen

Door grote snelheidsverschillen tussen gewone wielrenners en elektrische en racefietsers, gebeuren er steeds meer ongevallen op het fietspad. Daardoor belanden jaarlijks zo’n 65.000 fietsers op de eerste hulp van een ziekenhuis. Dat constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN) in De Telegraaf.

Wat opvalt is dat het aantal racefietsers dat zich met ernstig letsel meldt de afgelopen acht jaar meer dan verdubbeld is, van 2000 tot circa 5000 gewonden. De druk op de fietspaden neemt volgens VVN toe. 'Zeker met de toename van de elektrische fietsen - inmiddels 1,9 miljoen - waardoor mensen meer en ook verder gaan fietsen', aldus woordvoerder Rob Stomphorst.

VVN merkt dat fietsers zich onveiliger voelen op de weg. 'Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de fietsers weleens een andere route neemt omdat de paden overvol zijn en het er te gevaarlijk is', zegt Stomphorst. 'Tien procent stapt om die reden af en neemt weer de auto, bus of tram.'

'Gun elkaar ruimte op het fietspad'

Fietsers moeten elkaar de ruimte op het fietspad gunnen. Deze oproep doet Veilig Verkeer Nederland (VVN) met het oog op het nieuwe fietsseizoen.

De organisatie constateert dat de drukte op de fietspaden toeneemt en elektrisch fietsen een vlucht neemt. Door de grote snelheidsverschillen wordt de kans op ongelukken op de fietspaden groter als fietsers geen rekening met elkaar houden. Daarnaast merkt VVN dat de 'gewone' fietser niet weet hoe om te gaan met de groepjes wielrenners die vaak met hoge snelheid passeren.

'Vandaar dat we een appel doen op het sociale gedrag van zowel de snelle race-/elektrische wielrenners als de gewone fietser, waarbij we vragen een aantal gedragsregels in acht te nemen. Achter elkaar gaan rijden als groep toerfietsers voordat je gewone fietsers passeert; elkaar niet aan de kant schreeuwen maar de fietsbel gebruiken. We willen er samen voor zorgen dat alle fietsers op de Nederlandse fietspaden rekening houden met elkaar en elkaar de ruimte gunnen', aldus VVN.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Ook interessant