toggle menu

VVN stelt negatief advies over herenfiets bij

VVN stelt negatief advies over herenfiets bij

De herenfiets, met zijn hoge stang, is gevaarlijk voor sommige, maar niet alle verkeersgebruikers. Dat stellen jongerenorganisatie TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Als het aan deze organisaties ligt, gebruiken vaders met jonge kinderen en senioren voortaan een fiets zonder stang.

Eerder woensdag bracht VVN het advies uit om alle herenfietsen in de ban te doen. Maar een Zweeds onderzoek over de negatieve gevolgen van herenfietsen waar dat advies op was gebaseerd, blijkt alleen te gaan over mountainbikes en racefietsen. Volgens de woordvoerster baseert VVN het advies ook op letselcijfers die de organisatie zelf bijhoudt.

'We bepleiten niet een ban op herenfietsen'

'Het is niet zo dat we een ban op herenfietsen bepleiten', nuanceert de woordvoerster van VVN. Volgens gegevens van het onderzoek en van VVN zelf raakt het hoofd bij een valpartij van een hogestangfiets eerder de grond dan schouder of heup, omdat de fietser meer voorovergebogen zit. Ook is het (plotseling) afstappen lastiger. Vooral oudere mensen en berijders van herenfietsen met kinderzitjes die lichamelijk wat minder flexibel zijn, kunnen daarom vallen.

'Het idee van herenfietsen stamt uit de negentiende eeuw'

Volgens VVN is het idee van de herenfiets technisch gezien achterhaald. 'Het idee van zulke fietsen stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets wel stevig genoeg was. Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn.'

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant