Waarschuwing: bel niet zomaar 0088-nummer

Telecomwaakhond OPTA waarschuwt consumenten die zijn gebeld door een 0088-nummer niet zomaar terug te bellen.

Dat zou wel eens een peperdure grap kunnen worden. Landgenoten die al zijn gebeld door een 0088-nummer (of +88) klaagden bij de OPTA dat er werd opgehangen nog voor zij konden opnemen. Toen zij daarna terugbelden, hoorden ze een bandje met vage wartaal in slecht Engels over 'happy voicemail'. De kosten bedragen in deze gevallen zo'n 5 euro per minuut, zegt Marilène Eijgenraam van de OPTA.

Een 0088-nummer is een internationaal nummer dat wordt gebruikt voor bijzondere toepassingen, zoals satelliettelefonie. De consumenten die terugbelden, waren mogelijk in verwarring met de 088-nummers die in Nederland worden gebruikt door bedrijven. De OPTA, die zegt dat de telefoontjes waarover wordt geklaagd, uit Italië komen, heeft een klacht ingediend bij de ITU, een internationale organisatie die gaat over de 0088-nummers.

Mogelijk is er sprake van misleiding. Uiterst geraffineerd, omdat het gebruik zou maken van de menselijke behoefte om te weten door wie er is gebeld. De OPTA wijst erop dat de consument uiteindelijk zelf beslist wie hij belt. Hoeveel mensen inmiddels zijn gedupeerd is niet duidelijk.

Bron: AD

Ook interessant