toggle menu

Waarschuwing voor 'golf van ransomware-mailtjes'

Waarschuwing voor  'golf van ransomware-mailtjes'

Opgelet: Fraudehelpdesk meldt een 'golf van ransomware-mailtjes'. De organisatie heeft al tientallen telefoontjes en honderd mails gekregen van getroffenen.

Het gaat om een mail waarin staat dat een pakketje dat bezorgd zou moeten worden, maar niet kon worden afgeleverd. Je kunt in het bericht klikken op een link om een nieuwe bezorgafspraak te maken.

Lees ook: 4 vragen over het gijzelvirus

Transportbedrijven

De slachtoffers ontvingen mails van namen van verschillende transportbedrijven, waaronder Van Lent, Frederiksberg, Penninkhof, Dersloot, Rijpstra, Hoogmoed en Kloekstra, allemaal met het achtervoegsel Logistiek of Logistics.

Bekijk een voorbeeld van een mail hieronder.

Versleuteld

Wanneer de ontvangers van de mail op de link klikten, werd hun computer of bestanden op de computer versleuteld. Tegen betaling zouden de bestanden weer toegankelijk zijn.

Advies

Heb je zo'n mail ontvangen? Klik dan niet op links in het bericht! Heb je geklikt? Vraag dan een computerexpert je apparaat te controleren op de aanwezigheid van schadelijke software. Verander al je wachtwoorden en maak pas weer gebruik van internetbankieren als je pc helemaal schoon is, aldus de Fraudehelpdesk.

De Fraudehelpdesk raadt overigens het betalen van het losgeld af. Daarmee houd je niet alleen deze vorm van cybercriminaliteit in stand, het biedt ook nog eens geen garantie dat je computer virusvrij is.

Bron en foto: Fraudehelpdesk

Ook interessant