Waarschuwing voor smog en hitte door tropisch weer

Waarschuwing voor smog en hitte door tropisch weer

In Limburg, Noord-Brabant en Gelderland wordt de luchtkwaliteit zaterdag 'slecht' door smog, meldt het gezondheidsinstituut RIVM. Het adviseert mensen die er gevoelig voor zijn binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken, vooral in de namiddag en vroege avond. De lucht is dan het meest verontreinigd. Smog ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen.

Het verschijnsel kan leiden tot extra luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Na zaterdag verwacht het RIVM geen smog.

'Blijf binnen en vermijd inspanning'

Het Longfonds adviseert mensen met longklachten om de komende dagen voorzichtig te zijn vanwege de hitte. 'Probeer zo veel mogelijk je buitenactiviteit te doen op de momenten dat de lucht schoon is. Of blijf binnen en vermijd inspanning', raadt de organisatie aan. Die suggereert ook om files te mijden en uit de buurt van drukke wegen te blijven.

Nederland krijgt tijdens het weekeinde mogelijk te maken met tropische temperaturen. In de lucht zit daardoor mogelijk veel smog, en bovendien komt er een wolk Saharastof deze kant op. Mensen met longproblemen, zoals astma, kunnen daardoor veel last krijgen van irritaties aan ogen, neus en keel. Ze kunnen er kortademig, misselijk en duizelig van worden.

Meer over:

Ook interessant