toggle menu

'Waarschuwingsalarm voor kinderen die in auto achterblijven moet beter'

'Waarschuwingsalarm voor kinderen die in auto achterblijven moet beter'

Waarschuwingssystemen voor autostoeltjes – die ouders een signaal geven als een kind achterblijft in de auto, moeten verbeterd worden. Dat vindt de Consumentenbond. De bond deed onderzoek naar vijf van dit soort alarmsystemen en geen van de geteste systemen werkt vlekkeloos.

De waarschuwingssystemen werken met sensoren die bepalen of een kind in de auto zit en of de bestuurder ook aanwezig is. Als dat niet zo is gaat er bijvoorbeeld bij de smartphone van de bestuurder een alarm af.

Het lijkt misschien makkelijk om soms je slapende baby in de auto te laten als je snel een boodschap moet doen. Omdat de temperatuur snel kan oplopen in je auto kan dat echter gevaarlijk zijn. Om dat te voorkomen zijn er tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen verkrijgbaar. Het kan soms ook weleens voorkomen dat een ouder per ongeluk een kind in de auto vergeet.

Waarschuwingssystemen werken vaak ingewikkeld

De Consumentenbond controleerde zowel losse hulpmiddelen die je kan gebruiken met verschillende autostoeltjes, als alarmsystemen die gekoppeld zijn aan specifieke zitjes. De systemen zijn vaak ingewikkeld, signalen zijn te zwak, werken niet in alle auto’s of werken maar met één bepaald type smartphone.

Ga je op vakantie in Italië en ben je van plan daar een auto te huren? In Italië is het voortaan verplicht om een waarschuwingssysteem in je auto te hebben bij kinderen tot vier jaar. Zo'n syteem kun je van te voren al aanschaffen.

Kijk hier voor meer informatie over welk alarm volgens de Consumentenbond het beste werkt.

Bron: Consumentenbond

Ook interessant