Wacht jij nog op een Tesla? Het bedrijf verwacht nog heel 2022 leveringsproblemen

Wacht jij nog op een Tesla? Het bedrijf verwacht nog heel 2022 leveringsproblemen

Tesla verwacht heel 2022 te maken te zullen hebben met problemen in de toeleveringsketen. Het autoconcern kwam met die verwachting bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. Ondanks de problemen zal 2022 andermaal een recordjaar worden, zo is de verwachting.

De onderneming benadrukte bij de cijferpresentatie dat de fabrieken al een aantal kwartalen onder hun capaciteit draaien. Dat is op dit moment de grootste beperkende factor voor het bedrijf, zo valt te lezen. Ondanks die uitdagingen lijkt Tesla anders dan sectorgenoten beter in staat de problemen het hoofd te bieden.

Ondanks 'uitzonderlijk lastig' kwartaal nog winst voor Tesla

Tesla had eerder al gemeld dat er de voorbije maanden een recordaantal van ruim 310.000 auto's waren afgeleverd. Door verstoringen in de logistiek was het wel een 'uitzonderlijk lastig' kwartaal.

Tesla sloot de meetperiode af met een omzet van 18,7 miljard dollar. Dat was een jaar eerder dik 10 miljard dollar. De omzetten werden vooruitgeholpen door de hogere productie in fabrieken in Shanghai en Berlijn. In Duitsland rolden de eerste auto's in maart van de band. In China zorgen lockdowns wel voor verstoringen. Inmiddels is de Chinese fabriek weer deels opgestart.

De winst bedroeg 3,3 miljard dollar tegen 438 miljoen dollar die na het eerste kwartaal van 2021 resteerde. Zowel de omzet als de winst viel hoger uit dan waar kenners op hadden gerekend.

Chips en accu's zijn schaars

Net als andere autofabrikanten heeft Tesla last van leveringsproblemen. Vooral chips zijn schaars. Daarnaast wordt het ook steeds moeilijker om aan metalen voor accu's te komen, zoals lithium. Tesla-topman Elon Musk zei op Twitter eerder al erover te denken om eigen mijnen te beginnen om zo de toevoer van materialen veilig te stellen.

Bron: ANP

Ook interessant