'Wachtlijst gedwongen ggz-opname onacceptabel'

'Wachtlijst gedwongen ggz-opname onacceptabel'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het onacceptabel als er wachtlijsten zijn voor mensen die een gedwongen ggz-opname moeten ondergaan.

Mensen met ernstige psychische klachten die directe ggz-opname nodig hebben, moeten niet op een wachtlijst belanden, stelt de bewindsvrouw dinsdag.

De Landelijke Huisartsen Vereniging trok dit weekeinde aan de bel omdat zij zien dat te veel mensen met psychische klachten moeten wachten op een gespecialiseerde behandeling. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek onlangs dat die wachttijden binnen de afgesproken normen zijn, maar Schippers wil die wachttijden desondanks aanpakken. Zij stelt dinsdag dat wachtlijsten bij de gedwongen opname onaanvaardbaar zijn.

De minister wil beter inzicht krijgen in de situatie. Zij roept daarom mensen die wachten op een gedwongen ggz-opname of direct betrokkenen om hun heen op zich te melden bij het meldpunt van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). Dat meldpunt van de NZa is bereikbaar via 0800-7708770. De bewindsvrouw schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer dat de NZa dan meteen in actie komt om te zorgen dat de patiënt direct een plaatsje krijgt.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant