Wachttijden CBR blijven oplopen

Wachttijden CBR blijven oplopen

Het gaat nog wat langer duren voor het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR) de opgelopen wachttijden voor mensen die zich voor een rijbewijs laten keuren weer de baas is. In het ergste geval kan het CBR mensen pas in de zomer van 2021 weer op tijd helpen, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

De Tweede Kamer debatteert woensdag met Cora van Nieuwenhuizen over de aanhoudende problemen bij het CBR. Het verlengen van rijbewijzen voor onder anderen 75-plussers, waar een medische keuring voor nodig is, duurt veel langer dan normaal door technische mankementen. De verdere vertraging komt onder meer doordat zich nu juist extra mensen melden bij het overbelaste CBR, uit angst dat hun rijbewijs niet op tijd wordt verlengd. Ook kan het CBR maar niet genoeg keuringsartsen vinden, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Maatregelen Van Nieuwenhuizen 

Van Nieuwenhuizen hoopt dat bijvoorbeeld een coulanceregeling voor 75-plussers wat soelaas biedt. Dat voorkomt niet alleen dat 80.000 ouderen niet meer kunnen autorijden omdat de keuring zo lang op zich liet wachten dat hun rijbewijs is verlopen, maar geeft het CBR ook wat lucht om andere klanten te helpen. Ze belooft die regeling, op aandringen van de Tweede Kamer, zo snel mogelijk te laten ingaan. D66 en CDA eisen dat dat eerder gebeurd dan de streefdatum van 1 december, maar de minister zegt pas eind oktober te weten of dat lukt.

Verder heeft de minister voormalig Prorail-baas Pier Eringa in de arm genomen om het CBR te helpen de problemen eronder te krijgen. De doorgewinterde bestuurder moet de directie gaan bijstaan.

Buitensporige wachttijden

Het duurt nu gemiddeld negen weken voor er antwoord komt van het CBR. Dat kan oplopen tot twintig weken. Bij ruim een vijfde van de aanvragen lukt het niet ze binnen vier maanden af te handelen.

De minister hoopt ervoor te zorgen dat de buitensporige wachttijden volgende zomer verleden tijd zijn. Dat is het gunstigste scenario dat het CBR zelf schetst.

LEES OOK: 

CDA eist compensatie gedupeerden

Het CDA wil dat gedupeerden, desnoods financieel, worden gecompenseerd. Naast de kosten van een mogelijke spoedprocedure, moet er volgens de partij ook een 'echte' compensatie komen, in de vorm van geld, een gratis nieuw rijbewijs of een periode gratis met het openbaar vervoer.

Volgens Kamerlid Wytske de Pater-Postma blijven gedupeerden 'in de kou staan en zich machteloos voelen'. De minister is het volgens het CDA 'moreel verplicht' iets terug te doen voor deze groep. Via een motie roept de partij Van Nieuwenhuizen dan ook op te onderzoeken op welke manier gedupeerden gecompenseerd kunnen worden.

Update 11 september: Grapperhaus houdt voet bij stuk

De Kamer had Grapperhaus gesommeerd naar het debat over de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) te komen. Kamerleden vragen de minister verlopen rijbewijzen te gedogen voor getroffen ouderen, maar daar wil de bewindsman niet aan.

'Ik moet hier poortwachter spelen', zegt Grapperhaus, ondanks het feit dat hij sympathie heeft voor de oproep van de Kamer. De maatregel waardoor de rijbewijzen van 75-plussers die wachten op het CBR automatisch met een jaar worden verlengd, moet namelijk nog langs beide Kamers en de Raad van State. De bewindsman zegt tijdens dat proces niet de vlucht naar voren te kunnen nemen door een gedoogbeleid te voeren.

'Dat schept dan ook een precedent. Dat kan ik als minister van Justitie en Veiligheid niet doen', zegt Grapperhaus. Daarom moeten gedupeerden gewoon wachten tot de officiële invoering van de coulanceregeling.

Daarnaast ziet de bewindsman ook beren op de weg als het gaat om handhaafbaarheid. 'Een agent moet weten of een bestuurder wel in aanmerking komt voor de regeling.' Daarvoor moet de administratie op orde zijn.

Bron: ANP 

Ook interessant