Wachtwoorden openbaar, nieuwe zorgpremie, WhatsApp-hoax en verhoging AOW-uitkering in de top 5 nieuwsberichten van 2019

Wachtwoorden openbaar, nieuwe zorgpremie, WhatsApp-hoax en verhoging AOW-uitkering in de top 5 nieuwsberichten van 2019

Maar liefst 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen unieke wachtwoorden stonden dit jaar openbaar online. Het nieuws dat je alert moet zijn op een WhatsApp-hoax, bloeddrukmedicijnen die worden teruggeroepen en de bekendmaking van de zorgpremie voor 2020 zijn onderdeel van de meest gelezen nieuwsberichten van 2019.

Hieronder bespreken we de vijf populairste nieuwsberichten van 2019 in het kort. Klik op de titels om de volledige stukken te lezen. 

5. 'AOW-uitkering gaat komende tijd sterk toenemen'

Het economisch bureau van ABN AMRO voorspelt dat over heel 2019 en 2020 de AOW stijgt met 8,3 procent. Het totaalbedrag dat AOW-gerechtigden per 1 januari ontvangen, zou ongeveer 2,4 procent hoger zijn dan in de afgelopen zes maanden. De stijging hangt af van meerdere factoren.  

4. Hoeveel zorgpremie betaal je in 2020

De zorgverzekeraars maakten hun nieuwe zorgpremies uiterlijk op 12 november 2019 bekend. Waar DSW de zorgpremie met 6 euro per maand verhoogt, stijgt de premie bij Menzis met 1 euro waardoor de nieuwe maandpremie bij deze zorgverzekeraar 123 euro wordt. Een overzicht van alle premieveranderingen van zorgverzekeringen vind je in het artikel. 

Als je wil overstappen van zorgverzekeraar heb je tot 31 december van dit jaar de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering kan tot 31 januari 2020.

3. Gezondheidsinspectie gaat bloeddrukmedicijnen terugroepen

De gezondheidsinspectie haalde dit jaar een aantal bloeddrukmedicijnen met de werkzame stof losartan terug. De medicijnen zijn mogelijk vervuild met de stof NMBA, die waarschijnlijk kankerverwekkend is. De hoeveelheden NMBA die in losartan zijn gevonden zijn volgens de inspectie gering. De inspectie acht de kans klein dat een patiënt kanker krijgt bij gebruik van de verontreinigde medicijnen. 

Klik hier voor een overzicht van alle medicijnen die losartan bevatten.

2. Let op: WhatsApp-bericht over martinelli-video is een hoax

Ondanks dat het om een nieuwsbericht uit 2018 ging, krijgt Radar opnieuw veel meldingen binnen over een nepappje dat rondgaat. Op WhatsApp gaat een bericht rond met een waarschuwing dat een video van WhatsApp, met de naam martinelli, ervoor zorgt dat je smartphone wordt gehackt. Het blijkt te gaan om een hoax. In het artikel lees je wat een hoax precies is en waar je op moet letten als je bestanden toegestuurd krijgt.

Lees ook: WhatsApp vaker gebruikt voor phishing

1. 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden openbaar online

Het meest gelezen nieuwsbericht van 2019 is het nieuws over de grootste lijst met inloggegevens die ooit is gelekt, genaamd 'Collection #1'. Bij het datalek stonden 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden in een webopslag. De link naar de lijst was te vinden op een populair forum. De gebundelde datagegevens kwamen uit verschillende bronnen en heeft daarom de naam 'Collection #1' gekregen. 

In de lijst met getroffen databases staan elf sites die eindigen op .nl. De volledige lijst en Belgische sites die getroffen zijn, vind je in het artikel. 

Ook interessant