toggle menu

Wakker Dier: aantal koeien rijst de pan uit

Wakker Dier: aantal koeien rijst de pan uit

Nu het melkquotum is komen te vervallen, dreigt een verdrievoudiging van het aantal megastallen in Noord-Brabant. Het aantal melkkoeien in heel Nederland zou met 36 procent kunnen toenemen. Dit concludeert Wakker Dier na een analyse van de vergunningen die door de melkveesector zijn aangevraagd.

Vergunning

Het Centrum Landbouw en Milieu Onderzoek & Advies (CLM) heeft in opdracht van Wakker Dier de huidige vergunningen van melkveehouders in drie provincies onderzocht. In Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant hebben tientallen melkveehouders een vergunning op zak om uit te breiden.

Megastallen

Steeds meer van de koeien komen in een megastal terecht. Alleen al in Noord-Brabant hebben gemeenten en provincie het groene licht gegeven voor 143 megastallen. Landelijk gezien zou dit een toename betekenen van honderden megastallen. Wakker Dier trekt aan de bel: 'Als staatssecretaris Sharon Dijksma nu niet ingrijpt, is Nederland binnenkort een land vol megastallen en met steeds minder koeien in de wei.'

Utrecht heeft volgens Wakker Dier getekend voor bijna 13.000 extra koeien, Gelderland voor 76.000 en Noord-Brabant voor 108.000 extra melkkoeien. Als de gegevens uit de drie onderzochte provincies worden vertaald naar de landelijke situatie, betekent dat een toename van 565.000 melkkoeien.

Weinig land om op te grazen

Volgens een voorzichtige schatting van Wakker Dier zijn er landelijk al negenhonderd vergunningen afgegeven voor megastallen. 'Megastallen zijn een grote bedreiging voor weidegang', aldus de dierenrechtenorganisatie. 'Met zulke grote aantallen koeien is er vaak te weinig land om op te grazen. Dus blijven de koeien altijd binnen. Dat is niet alleen erg voor het Hollandse plaatje, maar vooral voor de koeien.'

Bron: ANP

Ook interessant