toggle menu

Wangiri-fraude: pas op voor +675-telefoontjes!

Wangiri-fraude: pas op voor +675-telefoontjes!

Je wordt gebeld door een onbekend nummer dat begint met 00675- of +675, de landcode van Papoea-Nieuw-Guinea. Als je wil oppakken ben je te laat. Bel niet terug naar dit soort nummers, want zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van Wangiri-fraude.

Wangiri is Japans voor 'één rinkel'. Fraudeurs laten je telefoon één of twee keer overgaan en hopen dan dat je terugbelt. Als je terugbelt hoor je een toon alsof de telefoon overgaat, maar in werkelijkheid is er allang verbinding en luister je naar een bandje. Deze vorm van fraude is al meer dan tien jaar actief. Consumenten worden gebeld uit landen zoals Madagaskar, Afghanistan, Somalië, Papoea-Nieuw-Guinea of een land in Afrika.

Wat moet je doen?

In eerste instantie: bel niet terug! Toch per abuis teruggebeld? Verbreek direct zelf de verbinding, want anders kan je een torenhoge telefoonrekening verwachten. Dit komt omdat de fraudeurs de kosten rekenen van een servicenummer en dat kan oplopen tot vele euro's per minuut. Stel ook je telefoonprovider op de hoogte van het frauduleuze telefoontje. 

Radar waarschuwde eerder al voor +53-, 0053-, +88- en 0088-nummers. Lees in dit artikel hoe je telefoonnummers kunt blokkeren.  

Tip

Telefoonprovider Ben adviseert de app Truecaller te installeren. Hiermee worden onbekende bellers geïdentificeerd en je kan spamtelefoontjes ook meteen blokkeren. Download de app hier voor Android en hier voor iOS

Ook interessant