'Warmtepomp geen alternatief voor cv-ketel in ouder huis'

'Warmtepomp geen alternatief voor cv-ketel in ouder huis'

Warmtepompsystemen zijn in oudere huizen geen goed alternatief voor een cv-ketel. Dat zeggen installateurs in De Telegraaf. Ondanks de wens van het kabinet om huizen zo snel mogelijk gasloos te maken, geven zij huisbezitters geregeld het advies om liever een moderne, zuinige cv-ketel te nemen.

Waterpompen werken niet in matig geïsoleerde woningen, maken te veel herrie of vreten elektriciteit. 'Vaak werkt het onvoldoende', zegt installateur Arjan Cornelissen uit Zutphen.

De Vereniging Eigen Huis herkent de warmtepompklachten. 'Daarom streden wij aan de klimaattafels vanaf het begin tegen een verbod op nieuwe cv-ketels. Een warmtepomp is slechts het sluitstuk van de verduurzaming van een huis. Eerst moeten we de isolatie aanpakken.'

'Van gas los'

Nederland heeft nog een lange weg te gaan om de klimaatdoelen te halen. Over dertig jaar mag geen enkel huis meer op het gas aangesloten zijn. Antoinette Hertsenberg praat in het tweeluik van Radar Extra met wetenschappers die uitleggen waarom het niet vijf voor twaalf is maar vijf over twaalf. 

Kijk de Radar Extra-documentaire

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Meer over:

Ook interessant