Warmtewet jaagt huurders op de kosten

Warmtewet jaagt huurders op de kosten

Veel huurders die warmte afnemen via stadswarmte, blokverwarming of warmte-koude-installaties betalen jaarlijks honderden euro’s te veel. Het loopt in sommige gevallen op tot zo’n driehonderd euro extra. ‘Dat komt door fouten in de Warmtewet. Dit moet anders’, aldus de Woonbond.

Dubbel betalen

Huurders betalen twee keer voor een warmte-installatie: ten eerste via het zogenaamde vastrecht en ten tweede via de kale huurprijs,  Hierdoor betaalt de huurder dus dubbel.

De Woonbond ontving bovendien veel meldingen over blokverwarming. Bij een efficiënte ketel kunnen verhuurders winst maken op de geleverde warmte; deze winst wordt niet doorberekend aan de huurders.

Mensen die in die woningen verblijven, betalen dan dus te veel voor warmte. ‘Het komt erop neer dat huurders die aangesloten zijn op een efficiënte ketel, teveel betalen. Dat is de omgekeerde wereld.’

‘Bescherm huurders’

De Woonbond heeft inmiddels als veel klachten gekregen over de Warmtewet. Bijna de helft van de klachten gaat over te hoge tarieven. De Woonbond wil dat huurders voortaan beter beschermd worden. ‘Het lijkt dat er weinig rekening gehouden is met huurders bij het maken van de Warmtewet’, laat Barbera Klomp van de Woonbond weten. ‘De Warmtewet is er juist voor bedoeld om gebruikers te beschermen tegen te hoge kosten, maar dat is bij huurders nu niet het geval.’

De Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting over de problemen van deze wet.

Bron: De Telegraaf

Ook interessant