Wat verandert er voor jou in 2020?

Wat verandert er voor jou in 2020?

Op 1 januari verandert er weer veel als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving. Een selectie uit de vele maatregelen:

Het minimumloon gaat omhoog. Datzelfde geldt voor sommige uitkeringen, onder meer de bijstand en de AOW.

Door de invoering van het tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting en de verhoging van de arbeidskorting en algemene heffingskorting, houden werkenden netto meer over van elke euro die zij verdienen.

Alle belastingwijzigingen voor 2020 op een rij

Werknemers

Voor payrollers gaan dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie gelden als voor werknemers in vaste dienst. Zo kunnen ook zij aanspraak maken op bijvoorbeeld vakantiedagen, verlofregelingen of een eventuele 13e maand.

Oproepkrachten krijgen meer bescherming. Zo moeten werkgevers hen minstens vier dagen van tevoren oproepen voor werk. Ook krijgen zij recht op uitbetaling van de beloofde uren als zij minder dan vier dagen van tevoren worden afgebeld.

Lees ook: Nieuwe arbeidsregels in 2020

Toeslagen

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt met 60 euro tot 1248 euro. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met 84 euro naar 2.388 euro. Voor alle ouders geldt een verhoging van de kinderopvangtoeslag. 

Daarnaast gaat de duur van de partneralimentatie omlaag. Een ex-partner betaalt nog hooguit vijf jaar partneralimentatie. Tot nu toe was dat maximaal twaalf jaar.

Lees ook: Hoeveel zorgpremie betaal je in 2020?

Gevangenisstraffen

Op misbruik van seksueel beeldmateriaal, ook wel wraakporno genoemd, komt een gevangenisstraf te staan van maximaal twee jaar.

De maximale gevangenisstraf voor gevaarlijk rijden gaat van twee naar zes maanden, ook in zaken zonder letsel of schade. Automobilisten die door roekeloos rijden een ernstig ongeluk veroorzaken, kunnen maximaal zes jaar gevangenisstraf krijgen.

Fijnstoftoeslag voor dieselauto's

Eigenaren van oudere dieselauto's gaan een fijnstoftoeslag betalen van 15 procent op de motorrijtuigenbelasting.

De bijtelling voor elektrische auto's van de zaak gaat omhoog. Desondanks blijft de bijtelling voor elektrische wagens lager dan voor benzine- of dieselauto's.

Daarnaast wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 100 kilometer per uur. De snelheidsverlaging zal op zijn vroegst in maart 2020 ingaan. Vanaf volgend jaar gelden ook landelijke regels voor gemeenten met milieuzones.

Overige wijzigingen

Voor elektronisch geleverde boeken (e-books), kranten en tijdschriften gaat het lagere btw-tarief van 9 procent gelden. Nu is dat nog 21 procent.

Lees ook: Envelop naar het buitenland sturen in 2020? Let op deze regel- en prijswijziging

Burgers en bedrijven die massaal schade lijden, kunnen samen naar de rechter om hun schade vergoed te krijgen.

De wettelijke bewaartermijn van medische dossiers wordt verlengd van vijftien naar twintig jaar.

Bron: ANP

Ook interessant