Weer ICT-problemen bij GGD: 'Ditmaal geen misbruik van gegevens'

Weer ICT-problemen bij GGD: 'Ditmaal geen misbruik van gegevens'

Er zijn opnieuw problemen met het ICT-systeem van de GGD. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Er zou 'geen sprake zijn van een onveilige situatie'.

Het gaat om de beveiliging van coronatest.nl, de site waarop mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden. Om in te loggen op de site is een DigiD nodig. Daarvoor gelden bepaalde beveiligingseisen. Volgens toezichthouder Logius voldoet de GGD op zes punten niet aan die eisen.

GGD heeft de problemen pas gedeeltelijk aan kunnen pakken

Inmiddels heeft de GGD op vier punten de problemen aangepakt maar 'op twee punten is de gestelde termijn niet behaald', schrijft de bewindsman. De GGD overlegt nu met de toezichthouder over de termijn waarop ook aan de laatste twee eisen moet worden voldaan.

Eerder al datadiefstal bij de GGD

Onlangs kwam de GGD nog in opspraak door datadiefstal. Er zijn hiervoor al meerdere mensen opgepakt. Ze worden verdacht van de verkoop van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coronatesten.

Privégegevens van tienduizenden Nederlanders, waaronder medische gegevens, belandden op straat doordat veel GGD-medewerkers hier toegang tot hadden. Dat werd onthuld door RTL Nieuws. Het probleem was al langer bekend bij de GGD.

Veiligheidsproblemen al sinds lancering site opgemerkt

Volgens de NOS voldeed de GGD al niet aan een aantal beveiligingseisen sinds de lancering van de site coronatest.nl in augustus. In drie gevallen ging het om problemen van de categorie 'hoog risico' en drie keer werden de deadlines om aan de eisen te voldoen niet gehaald, aldus de NOS die vertrouwelijke stukken over de problemen heeft ingezien.

GGD: 'Geen aanwijzingen voor kwaadwillend misbruik

Er zijn geen aanwijzingen dat kwaadwillenden misbruik hebben gemaakt van de beveiligingsproblemen bij de website coronatest.nl, waar mensen een testafspraak kunnen maken of een uitslag van een coronatest kunnen vinden. 'Naar onze mening is het systeem veilig te gebruiken', voegt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland er aan toe.

GGD GHOR Nederland wil "in het kader van de vertrouwelijkheid" niet zeggen wat er precies mankeerde aan de beveiliging. De twee overgebleven problemen hebben volgens de organisatie te maken met "het controleerbaar aantoonbaar maken van de veiligheid van het systeem". De GGD-koepel verwacht begin maart de resterende punten te hebben verholpen.

Opnieuw tegenvaller voor De Jonge

Het is een nieuwe tegenvaller voor De Jonge. Hij moest eerder in de Tweede Kamer door het stof vanwege de datadiefstal. Hij kreeg toen van veel partijen scherpe kritiek. De Jonge moest toen erkennen dat er onvoldoende aandacht is geweest voor dataveiligheid.

Bron: ANP

Ook interessant