toggle menu

'Wees alert bij overstap ander merk geneesmiddel'

'Wees alert bij overstap ander merk geneesmiddel'

Bijwerkingencentrum Lareb roept op tot betere bewaking van gevolgen van overschakeling op een ander merk geneesmiddel. Meestal gaat het overstappen prima, maar soms is sprake van bijwerkingen of verminderde werkzaamheid.

Over de afgelopen tien jaar waren er 2500 meldingen van gevolgen, maar het aantal is vooral de laatste twee jaar extra opgelopen. In totaal zijn er bij circa twintig wijzigingen van merk gevolgen gemeld. Lareb benadrukt dat artsen en patiënten zulke effecten vooral moeten melden, omdat dat nodig is om uit te vinden wat er aan de hand is en wat eraan kan worden gedaan.

Onvoldoende voorraad

Meestal heeft 'substitutie' van een merk plaats omdat zorgverzekeraars dat willen, maar het kan ook nodig zijn doordat van een bepaald merk onvoldoende voorradig is. Apothekersvereniging KNMP ontraadt vervanging bij bepaalde groepen geneesmiddelen, zoals anti-epileptica. 'Toch komt dit in de praktijk voor', aldus Lareb.

Patiënt voor ogen houden

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt dat het erg belangrijk is dat artsen en apothekers 'de patiënt voor ogen houden'. 'Generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele, maar niet iedere patiënt is hetzelfde.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant