toggle menu

Weginspecteurs mogen landelijk boetes geven

Weginspecteurs mogen landelijk boetes geven

Weginspecteurs kunnen vanaf de zomer in het hele land boetes uitdelen aan automobilisten die rode kruisen op de snelweg negeren of parkeren op de vluchtstrook. Een proef in Rotterdam is zo goed verlopen dat het aantal weginspecteurs met de status van bijzondere opsporingsambtenaar van acht naar vijftig wordt uitgebreid en landelijk wordt uitgerold.

Rijkswaterstaat voerde de proef in Rotterdam met andere maatregelen in om het aantal aanrijdingen met voertuigen van weginspecteurs op de snelwegen tegen te gaan. Dat werpt zijn vruchten af, want het aantal botsingen met de gele pick-ups is vorig jaar gedaald tot tien. Dat is een ruim een halvering in vergelijking met het jaar ervoor.

De voertuigen, die na een incident de weg afzetten, worden aangereden doordat automobilisten de rode kruisen boven de weg negeren. In 2014 steeg het aantal aanrijdingen van voertuigen van weginspecteurs tot 21.

De andere maatregelen waren het plaatsen van borden langs dertien snelwegen die er op wijzen dat een rood kruis betekent dat een rijstrook dicht is. Daarnaast controleert de politie strenger en vaker bij wegwerkzaamheden op de A4, A9, A27 en A50. Ook valt het negeren van rode kruisen sinds 1 januari 2015 onder het strafrecht.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant