Werkgever kan nieuwe tool Microsoft 365 gebruiken om je te bespioneren

Werkgever kan nieuwe tool Microsoft 365 gebruiken om je te bespioneren

De nieuwe 'productiviteitsscore'-functie van Microsoft 365 stelt managers in staat om de activiteit van werknemers op individueel niveau bij te houden. Dit tot kritiek van privacy-activisten, zo meldt de Britse nieuwswebsite The Guardian.

Volgens onderzoeker Claudia Pagliari van de Universiteit van Edinburgh worden werknemers sinds de pandemie steeds meer in de gaten gehouden tijdens het thuiswerken.

Wat kunnen werkgevers zien?

Met de nieuwe functie kunnen werkgevers de activiteiten van werknemers op individueel niveau in de gaten houden, waaronder: de tijd die je besteedt aan chatten met collega’s, hoe je samenwerkt aan gedeelde documenten en je deelname aan videovergaderingen. Ook kan je werkgever zien of je bijvoorbeeld minder e-mails verzendt.

Problematisch

Volgens de Oostenrijkse onderzoeker Wolfie Christl, die alarm sloeg over de functie, is dit 'op veel niveaus zo problematisch'. 'Praktijken die we kennen van fabrieken en callcenters worden uitgebreid naar al het administratieve werk.'​

Wolfie Christl
Twitter Wolfie Christl

Psychologisch misbruik

Programmeur David Heinemeier Hansson stelt: 'Onder constant toezicht staan ​​op de werkplek is psychologisch misbruik. We moeten ons zorgen maken dat we er druk uitzien voor de statistieken. Dat is het laatste dat we op dit moment iemand moeten aandoen', schrijft de medeoprichter van Basecamp (web-based projectmanagement- en samenwerkingssoftware) op Twitter. Hij voegt hieraan toe dat 'het woord dystopisch lang niet krachtig genoeg is om de beerput te beschrijven die Microsoft hiermee opent'.

Tweet David Heinemeier Hansson
Twitter David Heinemeier Hansson

De tool is volgens Microsoft gecreëerd om 'organisaties te helpen het meeste uit hun technologie-investeringen te halen door veelvoorkomende pijnpunten aan te pakken, zoals lange opstarttijden, inefficiënte documentsamenwerking of slechte netwerkconnectiviteit.'

Bron: The Guardian

Ook interessant