'Werkgever mag al meekijken met chats'

'Werkgever mag al meekijken met chats'

Werkgevers in Nederland mogen allang meekijken met chat- en mailverkeer van hun werknemers.

De uitspraak die het Europees Hof voor de Rechten van de Mens woensdag heeft gedaan is 'een bevestiging van Nederlandse wetgeving', zegt een woordvoerster van de Autoriteit Persoonsgegevens, het vroegere CBP.

Chats bekijken

Volgens het hof in Straatsburg mogen werkgevers e-mails en chats bekijken die werknemers onder werktijd versturen. 'Het is niet onredelijk dat een werkgever wil controleren dat werknemers hun werk doen', aldus het hof.

Uitspraak

Het was een uitspraak in een zaak die was aangespannen door een man uit Roemenië. Hij werd ontslagen nadat was gebleken dat hij privéchats had verstuurd met een chatprogramma dat voor werkdoeleinden was bedoeld. Of dat is toegestaan verschilt per werkgever. Sommigen staan het binnen redelijke grenzen toe, net als het gebruik van sociale media op het werk.

Voorwaarden

In Nederland is het meekijken met mail en chat van werknemers aan voorwaarden gebonden die de privacy van de werknemer beschermen. Zo moet er voor het controleren een duidelijke aanleiding zijn, zoals het downloaden van muziek, het bekijken van porno of het bekendmaken van bedrijfsgeheimen. Het meekijken mag ook niet over een langere periode gebeuren.

Bron: ANP

Ook interessant