Wet slimme meters herzien dankzij Radar Testpanel

Mede naar aanleiding van de uitslag van Radars Testpanelenquête heeft de Eerste Kamer vorige week dinsdag tegen het wetsvoorstel gestemd om de zogenaamde 'slimme meter' verplicht in te voeren.

Uit onderzoek van TROS Radar onder 26.473 leden van het Testpanel bleek vorige week dat ruim 70% van de consumenten niet zit te wachten op de 'slimme' digitale energiemeter. Dit toonde Radar vorige week in de uitzending (maandag 6 april).

Uitzonderlijk

Minister Maria van de Hoeven (Economische Zaken) zag vervolgens in de Eerste Kamer af van de sanctiebepaling, waarmee ze koos voor een vrijwillige invoering.

Dit is uitzonderlijk, aangezien wetsvoorstellen die de Tweede Kamer reeds heeft goedgekeurd, zelden worden verworpen door de Eerste Kamer. Uitslagen van enquêtes onder Radars Testpanel kunnen dus verstrekkende gevolgen hebben.

Bent u nog geen lid van het Radar Testpanel? Meld u dan aan en laat ook uw mening meetellen!

Privacy

Ruim 65% van de respondenten maakt zich zorgen over hun privacy, omdat de energieleverancier door de slimme meter precies kan zien wanneer iemand thuis is en tot op het kwartier nauwkeurig al het energiegebruik kan monitoren.

Ook de stelling van de overheid dat consumenten door de slimme meter gaan besparen omdat ze dan bewuster omgaan met hun energiegebruik, blijkt geenszins uit de Radar-enquête.

Bijna 1300 mensen die meededen aan de enquête hebben op dit moment een slimme meter. Maar liefst 52% geeft aan nooit het energieverbruik te bekijken op de bijbehorende website. En 60% van hen zegt niet bewuster om te gaan met energie.

Volledige uitslag van de Testpanel-enquête

Ook interessant