Wetsvoorstel kabinet: halfjaar cel of duizenden euro's boete bij misbruik CoronaMelder-app

Wetsvoorstel kabinet: halfjaar cel of duizenden euro's boete bij misbruik CoronaMelder-app

Het kabinet wil te allen tijde voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de corona-app CoronaMelder, blijkt uit een wetsvoorstel dat minister Hugo de Jonge bij de Raad van State heeft gediend. Wie probeert gebruik van de app te verplichten, kan een halfjaar celstraf of 8.000 euro boete worden opgelegd.

'Gebruik van CoronaMelder moet te allen tijde vrijwillig zijn, mensen mogen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van CoronaMelder of van andere digitale middelen die zijn bedoeld om met het virus besmette personen te identificeren', schrijft De Jonge in een Kamerbrief.

'Zware sanctie op dwang'

Voorbeelden van gedwongen gebruik van de app zijn bijvoorbeeld als je werkgever het je verplicht. Of als je niet binnenkomt bij een horecagelegenheid doordat je de app niet op je apparaat hebt staan. De Jonge noemt het ook misbruik wanneer gebruik van de app wordt gestimuleerd met financiële prikkels, zoals een korting. 

'Er is een Coronawet in de maak, die een zware sanctie zet op dwang', staat er in een bijlage van de brief. De sancties zijn een halfjaar cel of 8.000 euro boete.

Het wetsvoorstel ligt ter advies bij de Raad van State. Als die het heeft goedgekeurd, moet in de Tweede Kamer blijken of het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Corona-app nu te downloaden, nog niet overal actief

Bron: Rijksoverheid

Meer over:

Ook interessant