WhatsApp-bericht ontvangen over nieuwe maatregelen? Let op, dit is nep

WhatsApp-bericht ontvangen over nieuwe maatregelen? Let op, dit is nep

Een lijst met nieuwe coronamaatregelen die rondgaat op sociale media, klopt niet. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid maandagavond. In de lijst staat dat amateursportwedstrijden worden verboden en dat er in de vier grote steden een avondklok komt van 22.00 uur tot 06.00 uur.

In het bericht dat rondgaat wordt verwezen naar een vergadering van de ACC: een ambtelijke crisiscommissie die het kabinet adviseert in de coronacrisis. De volledige tekst van het bericht luidt:

De belangrijkste punten uit het ACC van 6 oktober 2020:
-De besmettingen lopen steeds verder op. Deze getallen zullen in de komende weken nog zeker oplopen. We moeten nu maatregelen nemen om de R-waarde (1,5) weer onder de 1 te brengen (0,9) in aanloop naar de maand november. 
-Landelijk gaan er wederom extra maatregelen worden genomen. Hiertoe nemen we maatregelen die hard zullen ingrijpen in ons leven. 
-Landelijk: sportwedstrijden op amateurniveau worden per vrijdag 9 oktober verboden. 
-Regionaal: Er wordt vanaf vrijdag 9 oktober een avondklok ingesteld van 22.00 - 06.00 in de steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Verdere uitwerking hiervan zal tijdens de persconferentie op donderdag 8 oktober worden toegelicht in samenspraak met de burgermeesters.  

'Heel kwalijk dat dit wordt rongestuurd'

Een woordvoerder van het ministerie noemt het een 'geraffineerd bericht' en vindt het 'heel kwalijk dat dit wordt rondgestuurd'.

Hij benadrukt dat het nog te vroeg is om het effect van de recent genomen maatregelen te zien, en dat er vooral wordt gekeken hoe de huidige maatregelen het beste kunnen worden toegepast.

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) gaf na afloop van het beraad met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's aan dat hij het 'buitengewoon vervelend' vindt dat iemand over 'dit soort serieuze zaken ongein uithaalt'. Volgens hem gaat het om 'zelfbedachte regels' en daarom wil hij niet op de in de email opgesomde maatregelen ingaan. 'Ik herken het lijstje regels totaal niet.'

Bron: ANP 

Ook interessant