Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten

Wifi-tracking nog in gebruik in minimaal zestig gemeenten

In zeker zestig Nederlandse gemeenten wordt nog steeds gebruik gemaakt van wifitracking. Volgens de Volkskrant zetten de gemeenten het in om bezoekersaantallen in de gaten te houden. 

Dit is gebaseerd op informatie van CityTraffick en Locatus, de twee grootste wifitrackingbedrijven van Nederland. Zo zouden er bij CityTraffick ruim vijftig tot zestig gemeenten in het klantenbestand zijn geregistreerd en bij Locatus een tiental gemeenten.

Wifitracking is een technologie die het mogelijk maakt om smartphones te volgen. Door bezoekersstromen in kaart te brengen kunnen gemeenten drukke punten in de stad worden opsporen.

Privacy smartphone-bezitters 

Wifi-tracking is in strijd met de Europese privacywet, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Wifi-tracking is bijvoorbeeld verboden wanneer inwoners hiervan niet op de hoogte worden gesteld. Van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Hengelo, Leiden en Hengelo is het zeker dat wifitracking wordt ingezet. Welke gemeenten er nog meer gebruikmaken van wifitracking is nog onbekend.

Register voor waarborging privacy 

Momenteel wordt er door de branchevereniging Marketing-insights, Onderzoek & analytics (MOA) gewerkt aan een register. Dit register is bedoeld voor mensen die niet door wifitracking gevolgd willen worden. Een van de manieren om wifitracking te voorkomen is door je wifi en bluetooth uit te zetten als je de straat op gaat.

Meer over wifitracking 

Bron: NU.nl / Volkskrant

Ook interessant