toggle menu

Wifi-wachtwoorden eenvoudig te kraken

Wifi-wachtwoorden eenvoudig te kraken

Duizenden wifi-netwerken van klanten van Ziggo, KPN, Tele2 en andere providers zijn makkelijk te kraken. Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Nieuwsuur meldt dat het gaat om wifi-netwerken waarvan het wachtwoord na de installatie nog niet is aangepast. De toegangscode is dan gemakkelijk 'uit te rekenen'.

Door elkaar husselen

Providers geven iedere router een eigen naam (SSID) en wachtwoord mee. Met de naam kun je in de lijst met beschikbare wifi-netwerken op je telefoon of computer jouw netwerk vinden. Het wachtwoord is een variant van die naam, en daardoor is deze vaak gemakkelijk te achterhalen. 'Als de wifi-naam bijvoorbeeld aanbieder1234 is, dan husselen ze die door elkaar en maken daar dan simpel gezegd aanbieder4321 van', aldus onderzoeker Roel Verdult.

Een half jaar geleden hebben de onderzoekers aan de universiteit dit al aan de providers gemeld, zodat zij hun klanten konden waarschuwen. De providers raden hun klanten aan om het wifi-wachtwoord te veranderen, maar die doen dat vervolgens niet.

Of het wachtwoord verandert zonder toedoen van de klant. 'Soms schiet de router na een aanpassing van de provider terug naar de fabrieksinstellingen en dus naar het onveilige wachtwoord', vertelt Verdult. 'Honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen wifi-netwerken lopen gevaar.'

Meekijken en computers overnemen

Wanneer een hacker is verbonden met het wifi-netwerk kan deze zien waar de computers binnen dit netwerk mee bezig zijn. Onderzoeker Carlo Meijer vertelt: 'We kunnen meekijken met wat mensen op het internet doen en e-mails die langskomen inzien. Ook kunnen we computers op die manier overnemen en daar alles mee doen. ik zou zo 1000 euro van je kunnen overmaken.'

Hackers kunnen ook toegang krijgen tot andere apparaten wanneer zij verbinding hebben met het netwerk, beveiligingscamera's bijvoorbeeld. 'Die beelden zijn te manipuleren, of de camera kan worden uitgezet. Dieven hebben dan vrij spel ', aldus Meijer.

Verdult waarschuwt: 'Als er illegale dingen worden gedownload zoals kinderporno en er wordt geconstateerd dat dat is gedaan via jouw internetverbinding, dan kan de politie zomaar bij jou op de stoep staan'.

Wijzig je wachtwoord

Brancheorganisatie Nederland ICT adviseert klanten hun standaard wifi-wachtwoord te wijzigen. 'De consument moet zich er bewust van zijn, zodat we het probleem zoveel mogelijk beperken.'

Het wijzigen van je wifi-wachtwoord werkt bij alle providers ongeveer hetzelfde. Wij zetten enkele links naar stappenplannen op een rij.

Bron: NOS / Nieuwsuur

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant