toggle menu

Wijntje bij de kapper? Moet kunnen vindt VVD

Wijntje bij de kapper? Moet kunnen vindt VVD

Het moet mogelijk worden voor ondernemers als kappers en boekenwinkels om drank te schenken aan consumenten. Dat vindt de VVD. De partij dient deze maand nog een wetsvoorstel in om dit mogelijk te maken.

Winkeliers die alcohol schenken, overtreden momenteel nog de Drank- en Horecawet, maar die wet is volgens de VVD niet meer van deze tijd. Als het voorstel voor deze 'mengvormen' van winkel en horeca het uiteindelijk haalt, wil de VVD er wel grenzen aan stellen. Zo zouden winkeliers een Sociale Hygiëne Diploma moeten halen en geen sterke alcoholische dranken mogen schenken.

Mengvormen winkel en horeca

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stond ondernemers eerder dit jaar al toe te experimenteren met deze 'mengvormen' van winkel en horeca. Dit was tegen het zere been van de Koninklijke SlijtersUnie, de brancheorganisatie voor slijters, die stappen heeft genomen. Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zette zijn vraagtekens bij het experiment.

Alcoholpreventiebeleid

De slijters blijven faliekant tegen. 'De eerste reactie van veel consumenten zal zijn: Goh, nou hartstikke gezellig toch? Maar als je twee stappen verder nadenkt, kom je tot de conclusie dat hiermee het hele alcoholpreventiebeleid op de helling wordt gezet. Aan de ene kant zet iedereen in op het terugdringen van alcoholmisbruik en de verkoop aan jongeren, maar hiermee gaat de deur wijd open voor het tegenovergestelde', zegt een woordvoerder van de SlijtersUnie.

Bron: ANP

Ook interessant