Wijzigingen per 1 januari 2022: wat verandert er voor jou?

Wijzigingen per 1 januari 2022: wat verandert er voor jou?

Op 1 januari 2022 staat er weer nieuwe wet- en regelgeving voor ons klaar. Wat kunnen we voor nieuwe maatregelen verwachten en wat betekent dit voor jou?

We hebben een aantal wijzigingen op een rijtje gezet.

Cadeaubonnen langer geldig

De minimale geldigheid van een cadeaubon wordt opgehoogd naar twee jaar. Voorheen was de minimale geldigheidsduur slechts één jaar. Dit geldt zowel voor digitale als papieren versies.

Minimumloon

Het wettelijk minimumloon gaat een beetje omhoog. Iemand van 21 jaar en ouder verdient voortaan minstens 1.725 euro per maand bij een fulltime dienstverband. Het minimumloon was vorig jaar 1.701 euro.

Huurprijzen

De huren in de vrije sector mogen vanaf het nieuwe jaar met maximaal 3,3 procent worden verhoogd. Mensen die in een sociale huurwoning wonen, krijgen niet met een verhoging te maken. Die zijn tot half 2022 bevroren.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek gaat verder omlaag. Voor mensen in de hoogste belastingschijf gaat het om een belastingvoordeel van 40 procent in plaats van 43 procent. Vanaf 2023 wordt er een belastingvoordeel van 37,05 procent ingevoerd, dat voor iedereen geldt.

Eigenwoningforfait

Als je een koophuis hebt met een WOZ-waarde van 75.000 tot 1.110.00 euro, ga je iets minder belasting betalen over de waarde van je woning. De bijtelling bedraagt 0,45 procent in plaats van 0,50 procent.

Betaald ouderschapsverlof

Ouders krijgen per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Deze weken moeten wel worden opgenomen in het eerste levensjaar van je kind. Het gaat hierbij om een UWV-uitkering die 50 procent van je dagloon bedraagt.

Private lease en BKR

Ook deze wijziging gaat pas later in het jaar in, maar het is desalniettemin goed om te weten dat je totale leasebedrag (en niet slechts 65 procent) wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De verandering geldt vanaf 1 april. 

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek, oftewel het bedrag dat ondernemers mogen aftrekken van hun belastbare winst, wordt afgebouwd. Per 1 januari 2022 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van 6.670 naar 6.310 euro. Het is de bedoeling dat deze af­trek de komende jaren verder afgebouwd tot 3.240 in 2036.

Subsidie elektrische auto

Het subsidiebudget voor elektrische auto’s verandert. Dit houdt in dat er per auto minder geld valt te vangen dan eerst. Waar je vorig jaar nog 4.000 euro kon krijgen, is dat nu maximaal 3.350 voor een nieuwe elektrische personenauto. Voor een al gebruikte auto is nog 2.000 euro te vangen.

Registratieplicht van déze voertuigen

Golfkarretjes, quads, grote grasmaaiers en bijvoorbeeld de tractor: voor meer dan een half miljoen voertuigen uit verschillende categorieën geldt dat zij voor 1 januari 2022 geregistreerd moeten zijn. Een deel daarvan krijgt al direct een kenteken, het andere deel moet er uiterlijk 1 januari 2025 aan geloven.

Schadevrije jaren overdragen

Autoverzekeraars verruimen de regels rond de schadevrije jaren. Bij overlijden of echtscheiding kunnen deze jaren voortaan worden overgedragen aan de (ex)partner. Bij bepaalde verzekeraars was dit al mogelijk, maar zeker niet bij alle. Ook kunnen
in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren worden meegenomen. Hetzelfde geldt voor schadevrije jaren die tijdens het autoleasen zijn verworven.

Woonadressen Handelsregister

De woonadressen van ondernemers  zijn niet langer voor iedereen in te zien. De Kamer van Koophandel gaat alle gegevens in het Handelsregister die bij het woonadres horen dan alleen nog openstellen voor bijvoorbeeld advocaten en deurwaarders.

Rookruimten in bedrijfspanden

Er waren al steeds minder rookruimten in openbare gebouwen, maar vanaf 2022 mogen er ook geen rookruimten meer zijn in bedrijfspanden. Buiten het gebouw mag er wel een rookruimte zijn. Daarnaast mogen er geen sigarettenautomaten meer zijn in de horeca.

Andere wijzigingen

*Dit zijn uiteraard niet álle wijzigingen die vanaf 1 januari 2022 gelden. Het artikel is samengesteld op 31 januari en kan worden gewijzigd. 

Ook interessant