toggle menu

Wimperserum Kruidvat kan zorgen voor oogverkleuring

Wimperserum Kruidvat kan zorgen voor oogverkleuring

Het populaire Superlash Wimperserum van Kruidvat bevat een stof die kan zorgen voor verkleuring van de ogen. Dat bevestigt oogarts Richard Zegers van het Diakonessenhuis in EditieNL.

Het wimperverlengende middel bevat bimatoprost, een bestanddeel dat onder andere wordt gebruikt voor de behandeling van de oogziekte glaucoom. Zegers laat aan NU.nl weten dat jaren geleden is ontdekt dat langere wimpers een bijwerking zijn van bimatoprost. Om die reden wordt het tegenwoordig toegevoegd aan sommige wimperserums.

Bruinere ogen na gebruik van het serum

Volgens Zegers is een andere bijwerking van bimatoprost echter het veranderen van de oogkleur. De stof stimuleert namelijk de aanmaak van bruin pigment. Omdat wimperserums worden gebruikt op de wimperrand, kan het product makkelijk in de ogen komen. Wanneer bimatoprost door het oog wordt opgenomen, bestaat de mogelijkheid dat de iris verkleurt.

Kans op verkleuring is klein

De kans dat de kleurverandering optreedt is niet groot. Hoogleraar Oogheelkunde Carroll Webers wijst NU.nl op een onderzoek waarin bijna 700 mensen met uitgevallen wimpers een serum met bimatoprost gebruikten. Bij slechts twee participanten werd een milde verkleuring van de ogen geconstateerd. Als de kleurverandering heeft plaatsgevonden is deze wel blijvend.

Kleurverandering niet gevaarlijk

Webers laat aan NU.nl weten dat de verkleuring niet schadelijk is. 'Er is geen sprake van celgroei, zoals bij oogmelanomen, een vorm van kanker, wel het geval is.'

Radar besteedde aandacht aan oogmake-up en hoe je daar veilig gebruik van kunt maken. Lees hier meer:

Zo gebruik je oogmake-up veilig

Bron: EditieNL / NU.nl

Meer over:

Ook interessant