Windows 10 vanaf vandaag een jaar lang gratis beschikbaar

Windows 10 vanaf vandaag een jaar lang gratis beschikbaar

Gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 10 kunnen met ingang van vandaag gratis upgraden naar Windows 10. Microsoft stelt het vernieuwde besturingssysteem een jaar lang kosteloos beschikbaar.

Het bedrijf hoopt zijn gebruikers (1,5 miljard in 190 landen, volgens Microsoft zelf) hiermee allemaal naar hetzelfde platform te brengen, dat daardoor aantrekkelijker wordt voor ontwikkelaars.

Herinnering uitwissen

En passant moet dit de herinnering aan Windows 8 zo veel mogelijk uitwissen. Dat besturingssysteem werd zo slecht ontvangen, dat veel Windows-gebruikers ervoor kozen om nog een tijdje door te gaan met Windows 7 (of zelfs het dertien jaar oude XP) en niet te upgraden naar 8. Eén van de dingen die terugkeert in Windows 10 is het startmenu. Veel gebruikers misten dit in Windows 8.1.

Windows 10 werkt niet alleen op pc's maar ook op tablets en smartphones. Het is dus één besturingssysteem voor verschillende soorten apparaten. Wel ziet het er op elk platform iets anders uit.

Nieuw / vernieuwd: startmenu, spraakassistent en browser

Behalve het (vernieuwde) startmenu is ook spraakassistent Cortana beschikbaar in Windows 10. Deze feature was voor het eerst te vinden op tablets en smartphones en doet in de desktopversie nagenoeg hetzelfde, maar kan daarin ook foto's en documenten opzoeken.

Tegelijk met het besturingssysteem introduceert Microsoft een nieuwe browser genaamd Edge. Deze moet Internet Explorer op termijn vervangen, maar dat 'oude vertrouwde' programma is vooralsnog ook nog gewoon aanwezig in Windows 10.

Update 'voor je beurt' uitvoeren met tool van Microsoft

Wie niet kan of wil wachten op de update naar Windows 10, kan ook alvast zelf aan de slag: Microsoft heeft het benodigde iso-bestand online gezet. Het gebruik hiervan is gratis voor wie Windows 7 of Windows 8.1 al geïnstalleerd heeft.

Veel gebruikers hebben zich de afgelopen maanden aangemeld voor de update naar Windows 10, maar lijken deze vandaag (de dag van release) nog niet ontvangen te hebben. Dat is op zich geen verrassing: Microsoft rolt de upgrade geleidelijk uit om het systeem stabiel te houden.

Als eerste gaat die naar de deelnemers aan het Windows Insider-programma. Zij hebben de vroege versies van '10' de afgelopen maanden al uitgeprobeerd. Daarna werkt Microsoft de voorbestellingen chronologisch af.

Via de tool op de site van Microsoft kun je de upgrade dus alvast 'voor je beurt' doen.

Bron: NU.nl / Tweakers

Meer over:

Ook interessant