toggle menu

Winnaars Gouden Windei 2016

Winnaars Gouden Windei 2016

Voor de zevende keer op rij reikt foodwatch het Gouden Windei uit aan het meest misleidende voedingsproduct. Ruim 24.000 mensen brachten dit jaar hun stem uit.

Bekijk de uitreiking van het Gouden Windei 2016 in Radar

Optimel zonder honing en walnoot

Op de derde plaats eindigt Optimel Griekse stijl yoghurt honing walnoot smaak. Deze 'Griekse' drinkyoghurt bevat 0 procent honing en 0 procent walnoot. Goed voor ruim 13 procent van de stemmen.

Reb Bull: toch niet zo stoer

Op de tweede plaats eindigt Red Bull met 26 procent van de stemmen. Het energiedrankje wordt met stoere sporters aan de man gebracht, terwijl kinderartsen in Radar juist waarschuwden voor dergelijke drankjes en zelfs oproepen tot een verbod op de verkoop ervan aan kinderen onder de 16.

Healthy People

Het meest misleidende product van het jaar is Healthy People bosbes en framboos. Met maar liefst 36 procent van de stemmen de overduidelijke winnaar van het Gouden Windei. Het sapje bestaat vooral uit twee andere vruchten, namelijk appel en witte druif. Een stuk goedkoper dan bosbes en framboos.

Meer volkoren

De fabrikant van een ander genomineerd product, het Jumbo Volkoren knäckebröd, heeft inmiddels laten weten dat het gehalte volkorenmeel in het knäckebröd omhoog gaat van 41 procent naar 59 procent.

Winnaar vorig jaar: Cranberries AH

Vorig jaar nam Albert Heijn de prijs in ontvangst - in tegenstelling overigens tot Healthy People, die weigerde de deur open te doen. AH sleepte de prijs in de wacht met hun cranberries: 'superfood' dat voor 68 procent uit toegevoegd siroop bestaat, en voor slechts 30 procent daadwerkelijk uit cranberries.

Ook interessant