background branding

'Woekerpolisloket van Verbond van Verzekeraars is geen succes'

jeroen-wolfsen-over-woekerpolisloket-verbond-van-verzekeraars-780.jpg

Een loket van het Verbond van Verzekeraars om een goed advies over je woekerpolis te krijgen is niet bepaald een succes. Dat constateert tussenpersoon Jeroen Wolfsen van Moneywise.

Negen jaar nadat de woekerpolisaffaire is losgebarsten, hebben de verzekeraars dit gezamenlijke loket geopend. Doel: op een juiste wijze afkomen van je woekerpolis.

In 2006 liet Radar zien dat er zeker 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen zijn verkocht, waarbij verzekeraars en tussenpersonen gemiddeld 40% van het geld van de consument in eigen zakken staken.

Sindsdien heeft Radar in honderden uitzendingen en artikelen aandacht besteed aan de woekerpolisaffaire.

Niet door oude adviseur of verzekeraar geholpen willen worden

Via het loket van het verzekeraarsverbond zou je bijvoorbeeld een ander spaar- of beleggingsproduct kunnen openen, dat niet meer door de hoge kosteninhoudingen wordt geteisterd.

Jeroen Wolfsen: 'Het loket is bedoeld voor mensen die tot nu toe geen advies hebben gehad van hun verzekeraar of adviseur. De redenen waarom mensen zich nog niet hebben laten informeren over hun woekerpolis kunnen verschillend zijn. Feit is dat er een grote groep mensen is die niet meer door de oude adviseur of verzekeraar geholpen willen worden. Niet vreemd: het is immers die oude adviseur of verzekeraar die hen heeft opgescheept met een polis met te hoge kosten en tegenvallende opbrengsten.'Hoeveel mensen zijn nu daadwerkelijk geholpen met het loket?

'Navraag bij het loket leert dat er in een jaar tijd 919 mensen zijn geadviseerd. Die hadden in totaal ongeveer 1400 polissen. Iets meer dan de helft van deze polissen bleken lijfrentepolissen. De rest wordt gelijkmatig verdeeld over hypotheekgebonden polissen en spaarpolissen.'Zijn de problemen nu opgelost?

'Nee, niet bepaald. Een derde van de polissen zijn gewijzigd of beëindigd, ongeveer een derde van de consumenten kiest ervoor alsnog integraal financieel advies in te winnen en ongeveer een derde zet de polis ongewijzigd voort, bijvoorbeeld omdat de polis garanties heeft of aan de verwachtingen voldoet. Als we dat loslaten op de 919 mensen die door het Loket zijn geadviseerd komen we op een goede 300 consumenten geholpen consumenten die daadwerkelijk de polis gewijzigd hebben. Geen groot aantal in een jaar tijd.'

De makkelijke en goedkope route

'Het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat de meeste polissen die zijn gewijzigd, zijn aangepast door de huidige verzekeraar. De meeste verzekeraars hebben een alternatief product ontwikkeld met lagere kosten. En het overstappen naar een andere aanbieder via een onafhankelijk adviseur kost nu eenmaal geld omdat de nieuwe adviseur ook kosten in rekening zal moeten brengen. Consumenten kiezen al snel de makkelijke en goedkope route van een nieuw product bij dezelfde verzekeraar. Of dat altijd het beste product oplevert is natuurlijk de vraag.'Wordt er door het Verbond bij dit loket volledig advies gegeven?

'Nee. Het Loket adviseert ook niet over betere producten of oplossingen en bemiddelt niet bij de overstap naar dat betere product. De doelstelling van het Loket is het bieden van inzicht in de polis en eventuele alternatieven. De consument krijgt geen volledig advies. Dat kan ook niet, het telefonische gesprek duurt ongeveer 45 minuten.'

Iedere geholpen klant is er één

'Niet als je kijkt naar de aantallen. Feit is dat er in een jaar tijd slechts een goede 300 klanten daadwerkelijk hun polissen hebben aangepast. Dat is niet veel. En het merendeel ging dan over naar een ander product bij dezelfde verzekeraar. Een goede 300 klanten heeft aangegeven een adviseur in te schakelen maar of men dat werkelijk gedaan heeft valt niet te bepalen. En voor 300 mensen was het advies om niks te wijzigen.'Consumenten geven het Loket gemiddeld een 8,4 als rapportcijfer. Men is dus wel tevreden?

'Gezien de aantallen van aangepaste polissen spreken we over een klein aantal geholpen mensen met een woekerpolis. Maar iedere geholpen klant is er één, zeker als de klant er met de eigen adviseur of verzekeraar er niet uit was gekomen.'

Een ding dat in de kast blijft liggen

'Nee, het probleem is zeker nog niet opgelost. Maar dat is ook niet de doelstelling van het Loket. Verzekeraars hebben inmiddels bijna iedereen met een woekerpolis geïnformeerd dat ze in actie moeten komen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen woekerpolissen meer zijn in Nederland. Voor veel mensen blijft de woekerpolis een ding dat in de kast blijft liggen. Gevolg is dat over een aantal jaren pensioen en lijfrente uitkeringen tegenvallen en hypotheken niet afgelost kunnen worden.'Zijn de meeste mensen moegestreden?

'Veel mensen met een woekerpolis hebben er gewoon geen zin in. Ze steken de kop in het zand en hopen dat de probleem vanzelf oplost. Ze worden een beetje geholpen door het rendement op de beurs. Steeds vaker zie ik polissen met een leuk rendement, soms zelfs richting de 10% in het laatste jaar. Wel nog steeds tegen hoge kosten voor bijvoorbeeld het overlijdensdeel, dus het rendement had nog veel meer kunnen zijn. Dat laat men dus liggen door niks te doen.

Gelukkig zien we door de lage rentestand op hypotheken dat mensen aan de slag gaan met de hypotheek. Hypotheken waarbij door de woekerpolis niet genoeg wordt afgelost worden dan nog nog wel eens omgezet naar een annuïteitenhypotheek. Tegen ongeveer dezelfde maandlasten of minder is er dan aan het eind van de looptijd een stuk me er hypotheek afgelost. En dat slaapt een stuk lekkerder.'