background branding

Woningverkoop in juli bijna 30 procent hoger

De verkoop van woningen is vorige maand met bijna 30 procent gestegen ten opzichte van juli vorig jaar. Het Kadaster registreerde 9659 verkochte woningen, tegen 7451 een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers.

Vooral tussenwoningen werden meer verkocht, maar bij alle woningtypes is sprake van een plus in de verkoop, aldus het Kadaster. In februari werd voor het laatst een kleine stijging van de verkopen geconstateerd.

Ook vergeleken met juni is er nu sprake van een stijging, met 33,7 procent. Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze laat inschrijven. Dat is dus het moment van eigendomsoverdracht, waarop de koper eigenaar van de woning wordt.

Makelaarsvereniging NVM constateerde eerder dat de woningmarkt zich in het tweede kwartaal van dit jaar redelijk had hersteld, na het slechte eerste kwartaal van het jaar. De cijfers van de NVM lopen doorgaans enkele maanden voor op die van het Kadaster omdat ze worden geregistreerd op het moment dat het koopcontract wordt getekend.

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in juli licht af ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, van 14.517 naar 14.313. Vergeleken met juni steeg dit aantal niettemin met 27,3 procent.

Er vonden vorige maand 175 executieveilingen plaats. Een jaar eerder telde het Kadaster nog 259 van dit soort gedwongen verkopen.

Bron: ANP