'Woningzoekenden worden misleid met onjuiste informatie'

'Woningzoekenden worden misleid met onjuiste informatie'

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat verschillende internetplatforms voor huurhuizen consumenten misleiden met hun 'aanbod'. Op websites worden geregeld huizen aangeboden die niet meer beschikbaar zijn of gratis worden aangeboden via andere verhuurplatforms.

'Het huuraanbod wordt vaak geschraapt van andere sites', aldus de bond.

Verbod op bemiddelingskosten omzeilen met betaalmuur

Uit het onderzoek is verder gebleken dat twaalf van de negentien onderzochte websites van verhuurbemiddelaars een betaalmuur hebben. Het gaat hier om sites die als een soort van marktplaats of prikbord fungeren voor woningzoekenden.

De wet schrijft voor dat een bemiddelaar geen bemiddelingskosten aan de huurder mag vragen als hij woningen aanbiedt van een verhuurder. Hij werkt volgens de wet dan in opdracht van de verhuurder. 'Een bemiddelaar mag alleen kosten rekenen als je hem specifiek vraagt een kamer of woning te zoeken die geen deel uitmaakt van zijn eigen woningaanbod', zo vermeldt de website van Rijksoverheid. Als hij de woning al aanbiedt op kantoor, online of in advertenties, mag het dus niet.

Deze regel wordt echter omzeild door niet te vragen naar 'bemiddelingskosten', maar wel een 'betaalmuur' in te voeren zodra je contact op wilt nemen met de verhuurder. De kosten variëren van 9,95 tot 49,95 euro.

Geen eenmalige inschrijfkosten, maar doorlopend abonnement

Daarnaast blijkt dat vaak de indruk wordt gewekt dat het om eenmalige inschrijfkosten gaat. In werkelijkheid is het doorgaans een doorlopend abonnement, zo blijkt uit de kleine lettertjes in de voorwaarden. De Consumentenbond heeft klachten binnengekregen over onverwachte maandelijkse incasso’s van Huizenmarkt.nl en Huurstunt.nl.

Betaalmuur is 'weggegooid geld'

De betaalmuur is volgens de Consumentenbond 'weggegooid geld', omdat het aanbod niet uniek is. 'Dezelfde woningen worden, gratis, ook op andere websites aangeboden, zoals Funda, Pararius en die van lokale makelaars.'

Het aanbod op een aantal sites was daarnaast flink verouderd. Zo biedt Huursector.nl advertenties aan uit 2019. Op Huizenmarkt.nl stonden zelfs advertenties uit 2018. Veel woningen zijn dus allang verhuurd. In sommige gevallen is de huurprijs bovendien onjuist en blijkt de daadwerkelijke prijs veel hoger te liggen.

De bond heeft de onderzoeksresultaten gedeeld met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Uitzending Radar

Radar deed in 2018 ook onderzoek naar reeds verhuurde woningen die tóch nog worden aangeboden. 

Radar checkt: Verhuurde woningen toch nog aangeboden

Bron: Consumentenbond

Ook interessant