Woonadressen vanaf komend jaar afgeschermd in Handelsregister

Woonadressen vanaf komend jaar afgeschermd in Handelsregister

De woonadressen van ondernemers en bestuurders zijn vanaf januari niet langer voor iedereen in te zien. De Kamer van Koophandel gaat alle gegevens in het Handelsregister die bij het woonadres horen dan alleen nog openstellen voor bijvoorbeeld advocaten en deurwaarders, heeft het demissionaire kabinet besloten. Het vestigingsadres blijft nog wel openbaar. Voor veel zelfstandige ondernemers is dat dezelfde plek als waar zij wonen.

Vrijwel de hele Tweede Kamer stemde vorige maand voor een motie om de adressen in dat geval ook af te schermen. De Kamer maakte zich met name zorgen over geweld en agressie tegen journalisten, van wie vaak adressen zijn op te vragen omdat zij werken als zelfstandige.

'Iedere dag dat je privégegevens op straat liggen is er één te veel'

Het ministerie van Economische Zaken meldt dat nu wordt gekeken hoe 'de privacy ook in deze gevallen beschermd kan worden'. De onlangs ontslagen staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zei eerder dat het vestigingsadres openbaar moet blijven vanwege de 'rechtszekerheid in het economisch verkeer' en ook door Europese regels.

Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) had gehoopt dat ook de vestigingsadressen nu al zouden worden afgeschermd. 'Het is zaak dat daar nu echt vaart achter wordt gezet. Iedere dag dat je privégegevens op straat liggen is er één te veel', luidt de reactie.

De Tweede Kamer wilde al langer af van openbaarheid van het woonadres. Een motie daarover werd al in december 2018 aangenomen. Er waren zorgen over de privacy van ondernemers. Afgelopen augustus werd nog duidelijk dat privéadressen van 1800 personen waren gelekt aan een oud-advocaat. Het zou ook gaan om gegevens van politici van D66, GroenLinks en BIJ1.

Reactie ACM

Saskia Bierling, woordvoerster van de Autoriteit Consument en Markt, kan zich goed vinden in de wens om BSN-nummers van ZZP-ers niet op te nemen in hun KVK-nummers. 'We kunnen ons voorstellen dat het wenselijk is om woonadressen niet voor iedereen zichtbaar te maken', aldus Bierling. 'Voor onze eigen onderzoeken maakt het niet uit en kunnen wij gebruik van andere bronnen.'

Bron: ANP, ACM

Ook interessant