toggle menu

Woonbond: minder 'scheefwoners' dan gedacht

Woonbond: minder 'scheefwoners' dan gedacht

Welgeteld 418.000 huishoudens met een gezinsinkomen van 38.000 euro of meer verdienen in feite te veel om in een gesubsidieerde huurwoning te wonen.

Nog eens 332.000 huurders wonen eigenlijk te duur in relatie tot hun inkomen en krijgen daardoor meer huurtoeslag dan nodig is, zo blijkt uit een zaterdag gepubliceerd rapport in opdracht van de Woonbond en de koepel van woningcorporaties Aedes.

Definitieve versie

Het gaat hier om de definitieve versie van het rapport. Eerder circuleerde in een tussenrapport in september een getal van 547.000 huishoudens dat op basis van hun inkomen ten onrechte in een sociale huurwoning woont. Dat blijken er in het eindrapport 129.000 minder te zijn. De Woonbond wil nog niet reageren op de uitkomsten.

Doorstroming stokt

De NOS concludeerde zaterdag op basis van eigen onderzoek onder corporaties dat de aanpak van overheid om deze 'scheefwoners' te laten doorstromen van sociale huurwoningen naar duurdere huisvesting stokt. Volgens de NOS stelt driekwart van de 57 geraadpleegde woningcorporaties dat het kabinetsbeleid om scheefwonen tegen te gaan, niet werkt.

Minister Stef Blok (Wonen) geeft corporaties sinds 2013 de gelegenheid de huren voor de hogere inkomens extra te verhogen. Het ministerie stelt dat het aantal huurders dat eigenlijk niet in een sociale huurwoning hoort met 3 procent is afgenomen in het eerste jaar dat de huren voor deze groep extra verhoogd konden worden. Een woordvoerder zegt dat minister Blok heeft gekozen voor een geleidelijke aanpak, maar dat alles erop wijst dat dit beleid gaat werken. 'Alle seinen staan op groen dat deze groep gaat doorstromen', zegt de woordvoerder.

Groot verschil

Probleem bij deze doorstromingsprikkel zou het grote verschil zijn tussen de maximale huur in corporatiewoningen (710 euro) en de prijzen van huurwoningen in de vrije sector. Die beginnen in de Randstad bij circa 900 euro per maand.

Volgens het ministerie kan het aanbod van betaalbare woningen in de vrije sector omhoog nu het voor institutionele beleggers aantrekkelijker is geworden deze woningen te gaan bouwen. Ook zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen met lage inkomens in te dure sociale huurwoningen terechtkomen.

Uitzending Radar

Radar besteedde in de uitzending van 19 oktober 2015 aandacht aan scheefwonen. Er is een groot tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Hoe komt het dat er zoveel huurders in de kou worden gezet?

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant