Woonwagenbewoners op zwarte lijst 'stigmatiserend en discrimerend’

Woonwagenbewoners op zwarte lijst 'stigmatiserend en discrimerend’

Woonwagenbewoners staan bij veel gemeenten op een zwarte lijst. Uit onderzoek van de Stentor blijkt dat als er tips binnenkomen over verdachte situaties, zij eerder in verband worden gebracht met zware criminaliteit dan andere inwoners. Geschat wordt dat 60.000 tot 70.000 Nederlanders woonachtig zijn in een woonwagen. Hun expliciete benoeming op de controlelijst ligt gevoelig.

Voor Bureau Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), dat vorige week keihard oordeelde over de manier waarop de Belastingdienst profileerde, is het aanleiding onderzoek te doen. 'Deze lijst kennen we nog niet, maar daar zullen we zeker ook goed naar kijken', reageert woordvoerder Maarten Hagg.

'Stigmatiserend en discriminerend'

Advocaat Sjoerd Jaasma, gespecialiseerd in woonwagenzaken, heeft nu al een helder oordeel. 'Dit is natuurlijk stigmatiserend en zelfs discriminerend lijkt mij. Gelijke gevallen moeten gelijk behandeld worden en dat lijkt hier dus niet te gebeuren.'

De lijst waarmee veel gemeenten werken, blijkt te zijn opgesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat ziet vooralsnog het probleem niet. De werkwijze is volgens een woordvoerder een eerste stap om de waarde van een signaal te toetsen.

De gemeente Putten, die gebruik maakte van de lijst, ziet het probleem inmiddels wel in. 'We kunnen ons zonder meer voorstellen dat de tekst in de controlelijst als stigmatiserend wordt ervaren. Wij zijn voornemens dit aan te passen', zegt woordvoerder Fokko Everts.

Bron: De Stentor

Ook interessant