toggle menu

Xtc steeds hoger gedoseerd

Xtc steeds hoger gedoseerd

Xtc wordt steeds hoger gedoseerd. Daarin is volgens drugsexpert Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut niets veranderd. 'En naarmate de sterkte toeneemt, nemen ook de risico's toe', zegt Van der Gouwe.

Zondag overleed een 41-jarige vrouw aan de gevolgen van xtc-gebruik tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Ook een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige man uit Servië stierven zondag vermoedelijk aan de gevolgen van drugsgebruik daar.

Verzwegen incidenten

Het Trimbos Instituut waarschuwt al langere tijd voor de versterkte xtc en de gevolgen daarvan. 'Daarom hebben we afgelopen zomer, bij aanvang van het festivalseizoen, opnieuw gewaarschuwd.' Hij wijst erop dat er iedere week wel incidenten zijn en af en toe ook fatale, maar dat die niet altijd naar buiten komen.

Hij vindt de situatie rond xtc zorgwekkend, maar maakt daarbij wel de kanttekening dat de incidenten zijn gebeurd tijdens een groot evenement waar 350.000 mensen 5 dagen aan het feesten zijn. 'Dan zijn er natuurlijk altijd wel problemen die duidelijker naar voren komen.'

Testen en toezicht

Van der Gouwe adviseert gebruikers een pil altijd te laten testen. Ook moeten mensen elkaar goed in de gaten houden. 'Als iemand opeens koortsachtige verschijnselen vertoont, ga direct naar de EHBO, want dat kan betekenen dat iemand oververhit raakt. Van xtc gaat immers de lichaamstemperatuur omhoog.'

Als het aan D66 ligt, komen er op festivals en feesten weer mogelijkheden om de kwaliteit van xtc te laten controleren. Dat liet Tweede Kamerlid Vera Bergkamp maandag weten naar aanleiding van het overlijden van de drie ADE bezoekers.

Verboden drugs

Uit dit soort testen kan blijken dat pillen 'vervuild' zijn. De testplekken op feestlocaties werden volgens Bergkamp in 2002 afgeschaft door het toenmalige kabinet-Balkenende, omdat deze drugs verboden zijn en de testen dus ook niet hoefden. Mensen die xtc kopen, kunnen die nog wel op bepaalde plekken laten testen. Maar dat is vooraf en duurt vaak enige tijd, aldus Bergkamp.

Ze wijst erop dat incidenten met xtc niet altijd zijn te voorkomen en dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben. Maar het stoort haar dat het kabinet alleen maar repressief optreedt en te weinig aan voorlichting doet. 'We dringen al langere tijd aan op de terugkeer van de testen tijdens feesten. In ieder geval moet daar ook actief aangegeven worden dat er vervuilde pillen in omloop zijn en waar je dan op moet letten', zei ze.

Ook SP voor testen

Vorig jaar pleitte ook de SP al voor een terugkeer ervan. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weigerde dat, omdat ze volgens hem een schijnzekerheid geven. Ze waren niet altijd nauwkeurig en bovendien is het illegaal en in veel gevallen rotzooi, stelde hij.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant