toggle menu

YouTube verwijdert 8 miljoen video's die niet aan regels voldoen

YouTube verwijdert 8 miljoen video's die niet aan regels voldoen

YouTube heeft in de laatste drie maanden van 2017 meer dan acht miljoen filmpjes wereldwijd verwijderd. Ze voldeden niet aan de regels van de site. Het ging vooral om spam en porno. Het is de eerste keer dat YouTube met zulke cijfers komt. YouTube houdt niet bij hoeveel verwijderde filmpjes uit Nederland kwamen.

YouTube gebruikt de laatste maanden meer kunstmatige intelligentie om foute filmpjes op te sporen. Ongeveer 6,7 miljoen verwijderde filmpjes waren door zulke slimme systemen gevonden, en niet door mensen. En van die 6,7 miljoen filmpjes was driekwart al gedeletet voordat iemand ze kon zien.

YouTube verwijdert ook filmpjes die mensen oproepen tot gewelddadig extremisme, zoals jihadisme. Meer dan de helft van al die filmpjes was minder dan tien keer bekeken toen ze werden gewist. Begin 2017 gold dat voor slechts 8 procent van al die filmpjes.

Elk kwartaal aangeven hoeveel er is verwijderd

De videodienst, een dochter van Google, wil voortaan elk kwartaal naar buiten brengen hoeveel er wordt verwijderd. YouTube wil later ook bijhouden hoeveel opmerkingen onder filmpjes zijn verwijderd en hoe lang het duurde voor iets verwijderd werd. Gebruikers kunnen straks zien wat YouTube heeft gedaan met video's die ze hebben aangemeld.

YouTube heeft meer dan een miljard gebruikers. Zij uploaden elke minuut meer dan 400 uur aan materiaal. Het is niet bekend hoeveel video's in totaal online staan.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant