toggle menu

Zaterdag opnieuw regionale stakingen streekvervoer

Zaterdag opnieuw regionale stakingen streekvervoer

Buschauffeurs in Utrecht, 't Gooi, Groningen, Drenthe en West-Brabant staken zaterdag. In het streekvervoer vinden al geruime tijd estafette-acties plaats om een betere cao af te dwingen. In Utrecht staakt Keolis, in Groningen en Drenthe Qbuzz, CTS legt het werk neer in Zuidwest-Drenthe, Connexxion rijdt niet in de regio Gooi- en Vechtstreek en Arriva blijft in de remise in West-Brabant.

Begin deze maand verlamden de stakers het streekvervoer al twee dagen met een landelijke staking. Om druk op de werkgevers te houden, blijven chauffeurs in estafettevorm het werk neerleggen. Afgelopen zaterdag waren er stakingen in Oost-Brabant, Zeeland en de Veluwe.

Eisen 'onhaalbaar en niet betaalbaar'

De partijen lijken niet dichter bij elkaar te komen. De werkgevers toonden zich afgelopen week verbijsterd over de houding van de FNV. Volgens de VWOV zijn de eisen die worden gesteld onhaalbaar en niet betaalbaar. De vakbond sprak van 'krokodillentranen, waar we zeker niet wakker van liggen'.

De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Update 15:32 uur:

'Streekvervoer in regio's grotendeels plat'

De meeste buschauffeurs in Utrecht, 't Gooi, Groningen, Drenthe en West-Brabant hebben zaterdag gehoor gegeven aan de oproep in staking te gaan. Zo'n 85 procent van de chauffeurs heeft het werk neergelegd en er rijden nauwelijks bussen, aldus een woordvoerder van FNV Streekvervoer.

In Amersfoort deelden actievoerende buschauffeurs flesjes water uit met een verwijzing naar de krappe roosters. 'Vanwege de veel te krappe roosters in het streekvervoer hebben chauffeurs zelfs geen tijd om te plassen. Volgens werkgevers moeten ze daarom maar minder drinken. De chauffeurs gunnen de mensen in Amersfoort wel een goede gezondheid en delen daarom water uit', stelt FNV in een verklaring. Volgens een woordvoerder kregen de chauffeurs veel begrip van het publiek en waren de flesjes water meer dan welkom. 'Ze kwamen goed van pas met dit mooie weer', zei een bestuurder van FNV.

Estafette-acties

In het streekvervoer vinden al geruime tijd estafette-acties plaats om een betere cao af te dwingen. Dit is al de zesde actiedag. Vooralsnog verwachten de bonden nog geen akkoord of een nieuw overleg met de werkgevers. De acties gaan daarom door. Donderdag wordt er gestaakt in Rotterdam, de Drechtsteden, Voorne-Putten, Limburg en Friesland.

'Er bestaat nog steeds veel draagvlak voor de acties, nieuwe leden schrijven zich aan de poort in, en chauffeurs zeggen dat zij doorgaan tot er een behoorlijke cao is', zegt Marco Hietkamp van de CNV. 'Onze leden vinden het niet meer dan redelijk dat er goede afspraken komen over normale pauzetijden en over de werkdruk.'

Bron: ANP

Ook interessant