Zeist verbiedt oplaten van ballonnen

Zeist verbiedt oplaten van ballonnen

De gemeenteraad in Zeist heeft een verbod op het oplaten van ballonnen ingevoerd. De motie van GroenLinks, D66, SP, NieuwDemocratischZeist, ChristenUnie/SGP en Seyst.nu werd dinsdagavond met een ruime meerderheid aangenomen, meldt RTV Utrecht. Zeist gaat het verbod tot het oplaten van ballonnen opnemen in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Ook moeten scholen, ondernemers en verenigingen 'zo spoedig mogelijk geïnformeerd worden over de schadelijke gevolgen van ballonoplatingen'.

Volgens de partijen komt er steeds meer zwerfvuil in het milieu terecht en staan ballonnen die opgelaten worden bij evenementen in de top 5 van zwerfvuil op Nederlandse stranden. 'Deze ballonrestanten worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren, en zorgen voor dierenleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten.'

Radar Testpanel: wegwerpplastic

Eerder ondervroegen we ruim 31.000 testpanelrespondenten over wegwerpplastic, waarbij we deze groep ook vroegen naar hoe zij tegenover een verbod staan. Een ruime meerderheid (twee derde) is daar positief over. Eén op de tien ziet liever geen verbod.

Lees hier meer over wegwerpplastic

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant