Zeker 80.000 sociale huurwoningen vertonen flinke gebreken

Zeker 80.000 sociale huurwoningen vertonen flinke gebreken

Zeker 80.000 sociale huurwoningen in Nederland vertonen flinke gebreken. Hun onderhoudsconditie is matig tot zeer slecht, blijkt uit cijfers van de Autoriteit woningcorporaties, die RTL Nieuws onderzocht. Bij dergelijke scores is snel onderhoud noodzakelijk volgens deskundigen.

Het levert regelmatig problemen op voor zittende huurders, die bijvoorbeeld te maken krijgen met lekkages, beschimmelde muren en plafonds, onbegaanbare balkons of rottende kozijnen.

Matige tot zeer slechte conditie

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws analyseerde gegevens van de Autoriteit woningcorporaties, aangeleverd door corporaties zelf, waaruit blijkt dat 1 op de 25 sociale huurwoningen waarvan een zogeheten conditiescore bekend is, in matige tot zeer slechte conditie is.

Onderzoek Radar

Uit onderzoek van Radar is eerder al gebleken dat bijna de helft van 8000 ondervraagde huurders bij woningcorporaties klachten heeft over de staat van hun woning. 80 procent geeft aan dat de problemen niet worden opgelost. De gevolgen voor bewoners zijn soms heftig: 30 procent meldt gezondheidsklachten, 71 procent heeft extra kosten vanwege het achterstallig onderhoud. Huurders voelen zich niet gehoord: 'Men is doofstom voor huurdersproblemen.' Je kunt de volledige resultaten hier lezen

Bron: ANP/MediaWatch

Ook interessant