Zeker zeven ziekenhuisopnames door paddenstoelen

Zeker zeven ziekenhuisopnames door paddenstoelen

Dit jaar zijn al zeker zeven mensen in ziekenhuizen opgenomen nadat zij giftige paddenstoelen hadden gegeten. Gemiddeld krijgt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht jaarlijks zo'n vijf meldingen van ziekenhuisopnames, 'en het is nog vroeg in het seizoen', aldus Antoinette van Riel van het NVIC.

Veel huisartsen meldden een ziekenhuisopname door giftige paddenstoelen bij het instituut. Een enkeling doet dat niet en dus kan het aantal volgens Van Riel mogelijk nog iets hoger liggen. Vaak gaat het om buitenlandse mensen, die van huis uit gewend zijn om zelfgeplukte paddenstoelen te eten. In bijvoorbeeld de Oost-Europese, maar ook Syrische en Chinese cultuur is het gebruikelijker om op paddenstoelenjacht te gaan. Sommige soorten lijken echter zo erg op elkaar, dat het mis gaat.

Ernstige gevolgen

De gevolgen kunnen ernstig zijn, afhankelijk van welke paddenstoel wordt opgegeten. In Nederland is de groene knolamaniet het gevaarlijkst. 'Als je daar een flinke hap van neemt, kan je leverfalen krijgen', legt Van Riel uit. Dat is in potentie dodelijk. Andere paddenstoelen zijn gevaarlijk voor de nieren, weer andere wilde paddenstoelen zorgen voor hallucinaties.

Bron: ANP

Ook interessant