'Zelf vuurwerk afsteken moet worden verboden'

'Zelf vuurwerk afsteken moet worden verboden'

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) heeft de jaarlijkse discussie over het afsteken van vuurwerk aangezwengeld. In een discussiestuk wordt gewezen op de schade die vuurwerk jaarlijks aanricht en wordt de vraag opgeworpen of de oudejaarsviering nog wel op deze manier moet blijven. 'De jaarwisseling moet een gecontroleerd evenement worden met professionele vuurwerkshows,' meldt de stichting aan De Telegraaf.

'De SMV realiseert zich dat veel mensen niet willen tornen aan typisch Nederlandse tradities, maar tegelijkertijd kan de vraag worden gesteld hoeveel schade en slachtoffers er nodig zijn om onze traditionele vuurwerktraditie te wijzigen', aldus de stichting. Ze ziet een oplossing in centrale vuurwerkshows en vuurwerkvrije zones. In gemeenten die dat organiseren is sprake van minder schade en minder geweld.

Schade tijdens jaarwisseling

Elke jaarwisseling luiden (oog)artsen, milieuclubs, burgemeesters en politieke partijen de noodklok over vuurwerk en de daarmee samenhangende schade, verwondingen, vervuiling en criminaliteit. 'Met 482 vuurwerkongevallen die behandeld moesten worden op de Spoedeisende Hulp, 31 verloren vingers, vier (deels) geamputeerde handen, 176 personen met oogletsel, kan je toch niet spreken over een gezellige avond.

'Traditie mag niet verdwijnen'

De belangenvereniging van de vuurwerkbranche vindt het plan onzin en vindt dat het kleinschalig vuurwerk afsteken voor de deur een traditie is die niet mag verdwijnen. De SMV pleit volgens de krant nog niet voor een wettelijk vuurwerkverbod, omdat zij de Onderzoeksraad voor Veiligheid die momenteel onderzoek doet naar de oudejaarsavond niet voor de voeten wil lopen.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / De Telegraaf

Ook interessant