Zelfstandig ondernemen blijft populair

Ook in deze tijd van economische teruggang kiezen nog veel mensen voor het zelfstandig ondernemerschap. Alleen al in maart van dit jaar lieten 9500 starters zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat zijn er zeshonderd meer dan in diezelfde maand in 2008.

De Kamer van Koophandel noemt dit opmerkelijk, omdat 2008 met 107.400 startende ondernemers een topjaar was. De prikkel om als zelfstandige aan de slag te gaan is meestal een positieve, zei voorzitter Frans Lavooy van de Kamer van Koophandel op het jaarcongres van de organisatie in Den Haag. Uit onderzoek onder starters die dit jaar zijn begonnen, blijkt dat onafhankelijkheid de belangrijkste reden is om voor zichzelf te beginnen. ,,Ontslag wordt sporadisch als reden opgegeven, aldus Lavooy. De drijfveren om als ondernemer aan de slag te gaan zijn kennelijk 'crisisproof', zei hij.

De meeste startende ondernemers zijn zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Hun aandeel is sinds 2005 gestegen van 84,5 naar 89 procent in 2008.

Het aantal Polen dat in Nederland als zelfstandige aan de slag gaat, begint te dalen. Vorig jaar waren het er 1910, 33 procent minder dan in 2007. Bulgaren vormen nu een grotere groep. In 2008 schreven zich 1590 Bulgaren bij de Kamer van Koophandel in, 63 procent meer dan in 2007. Zij zijn meestal actief in de bouw en de dienstensector.

Bron: ANP

Ook interessant