toggle menu

'Zet de AOW-leeftijd de komende drie jaar vast op 65 jaar en negen maanden'

'Zet de AOW-leeftijd de komende drie jaar vast op 65 jaar en negen maanden'

Zet de AOW-leeftijd de komende drie jaar vast op 65 jaar en negen maanden en maak het mogelijk dat mensen de AOW vier jaar eerder of juist later opnemen, adviseert de FNV aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De FNV presenteert een 11-puntenplan in een poging de gestage verhoging van de AOW-leeftijd te stoppen. 'Het kabinet heeft in crisistijd bezuinigd op de AOW door de leeftijd extra snel te verhogen. Maar de kosten komen nu terecht bij bedrijven en sectoren. En werknemers kost het hun gezondheid', aldus een woordvoerder. De verhoging leidt volgens hem tot onvrede en onrust op de werkvloer.

Lage inkomens

De FNV dringt bij de minister ook aan op maatregelen die het voor mensen met een relatief laag inkomen financieel mogelijk maken om eerder te stoppen met werken.

'De mensen die het vroegst beginnen en het zwaarste werk doen, moeten nu het langst doorwerken. Ze gaan later met pensioen en leven gemiddeld ook nog eens korter. Ze moeten op hun versleten knieën naar de eindstreep, en die eindstreep schuift steeds verder op. Zij worden zo op vier verschillende manieren oneerlijk behandeld.'

11-puntenplan

Andere doelen die de FNV met het 11-puntenplan wil verwezenlijken zijn onder meer het bestrijden van langdurige werkloosheid onder ouderen en het voor werknemers mogelijk maken om fiscaal gunstig een percentage van het loon te gebruiken voor het opbouwen van vermogen.

Bron: ANP

Ook interessant